Din ce în ce mai multe voci puternice - analişti economici, miniştri de finanţe, companii de consultanţă, anunţă revenirea crizei imobiliare. Stagnarea economică din Japonia, problemele fiscale din SUA, încetinirea creşterii economice din China şi restructurarea datoriilor în Europa ar putea să aibă puterea unei tornade asupra economiei mondiale. Iar România va resimţi în mod direct acest lucru. Varujan Vosganian, Ionuţ Popescu şi Cristian Erbaşu vorbesc pentru IMOPEDIA.ro despre scenariile unei noi crize şi soluţiile de ieşire din ea.

20120-criza-economica.jpgLumea tresare la fiecare semn de criză. Măsurile se iau imediat

După o perioadă de câteva luni când ne-am acomodat cu gândul că lucrurile se vor întoarce la normal, realitatea mondială nu ne dă motive de optimism. Şomajul ridicat din SUA şi toate problemele cu care se confruntă guvernul american, scumpirea petrolului şi a alimentelor, creşterea dobânzilor în Asia şi problemele de producţie din Japonia după cutremur ameninţă să lovească în economia mondială. Semnalele sunt recente, dar scoase puternic în evidenţă de întreaga lume.

20122-cristian-erbasu.jpgPoate că acum câteva luni puteam vorbi despre o revenire, o stopare a declinului. Dar dacă atunci toată lumea zicea că o să vedem o creştere lentă, acum aflăm fel de fel de veşti care ne demoralizează. Adică după Grecia urmează alte ţări, ba mai mult, America, şi va veni un nou val de criză, lucru care nu face decât să îi facă pe oameni să fie mai prudenţi, mai sceptici", spune Cristian Erbaşu.

Precauţia este un cuvânt de ordine azi. Şi totuşi, nu este suficientă. Avem nevoie urgent de un plan, de nişte direcţii pe care să le urmăm pentru a nu repeta istoria.

„România este, în continuare, expusă unor riscuri majore, atât datorită contextului internaţional, cât şi datorită slăbiciunilor interne. Cauzele crizei economice internaţionale din anii 2007 - 2008 nu au fost înlăturate. Mai mult decât atât, pentru unele ţări, între care includem Statele Unite ale Americii, Italia sau Spania, situaţia, cel puţin din perspectiva îndatorării, pare să se fi agravat. Aceste semnale nu trebuie ignorate de autorităţile române.", arată Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe.

România este vulnerabilă. O nouă criză ar putea însemna şi pentru noi incapacitatea de plată

Problema este că o criză care ar lovi România acum, chiar şi cu o amplitudine mai mică decât cea pe care încă o traversăm, ar putea avea un ecou mult mai puternic, tocmai pentru că întreaga lume este slăbită. Unii analişti au chiar o viziune fatalistă asupra anilor care urmează. În accepţiunea lor, dacă nu se iau măsuri urgente, şi România ar putea călca pe urmele Greciei.

20123-vosganian_agerpres_2327126_9db872a24c.jpg„Ceea ce complică situaţia este faptul că, în 2011, România este mult mai vulnerabilă decât în 2008. Dacă efectul crizei din Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia sau Italia, însoţită de creşterea alarmantă a costurilor refinanţării datoriilor publice, va avea o magnitudine intensă asupra economiei noastre, România riscă, la rândul ei, incapacitatea de plată.", continuă Varujan Vosganian.

Desigur, lucrurile nu sunt văzute la fel de periculos de toată lumea. Atât analiştii interni, cât şi cei internaţionali sunt de părere că nu avem cum să cădem atât de rău. Agenţia Fitch, de exemplu, a menţionat în ultimele rapoarte că lucrurile s-au îmbunătăţit în România. De asemenea, se prognozează creştere economică.

20121-117596maxim.jpg„În ce priveşte România, sunt optimist în continuare. Noi vom avea creştere economică anul acesta. Tot ce se întâmplă în lume poate să afecteze cifra de creştere, poate să fie 0.5, poate să fie 1.5 sau 1.9. Diferenţa aceasta este dată de ce se întâmplă în afară, ce se mai întâmplă în Grecia, în Italia, în SUA sau Asia.", este de părere Ionuţ Popescu, fost ministru de Finanţe.

Toate eforturile de a ieşi din criză s-ar putea întoarce împotriva noastră, la un nou val de probleme

De cealaltă parte însă, există realităţi dure care arată şubrezirea echilibrului local. Tot ce am investit pentru ieşirea din criză s-ar putea transforma într-o greutate prea mare dacă apare un nou val de probleme.

„În cazul agravării crizei economice în Europa, România este complet lipsită de apărare. Datoria publică a crescut de doua ori şi jumătate, iar costurile refinanţării, pe 2011, ar putea să se apropie ameninţător de 3 miliarde euro. Mediul de afaceri e vlăguit. Investiţiile străine riscă să coboare, în anul 2011, sub 2 miliarde euro, ceea ce e de-a dreptul ridicol, iar numărul noilor investitori străini se apropie de zero.", continuă Vosganian.

În plus, datoria externă pe termen scurt este de 20 miliarde euro, exact cât era în aprilie 2009, adică în momentul în care România a considerat că, pentru a spori capacitatea de intervenţie a BNR pe piaţa valutara, este nevoie de un împrumut de la FMI. Chiar şi acest apel la Fondul Monetar Internaţional era o dovadă de putere de intervenţie. S-au redus cheltuielile publice de capital, s-au redus salariile, pensiile. Astăzi, România nu ar mai avea de unde să taie. Iar economia se pregăteşte pentru această realitate.

Am învăţat din greşeli. Lumea nu va mai fi lăsată să se prăbuşească

Alte voci puternice din piaţă sunt de părere că orice s-ar întâmpla, nu va fi îndurat cu sforţări la fel de mari ca acelea pe care le-am făcut în anii trecuţi.

„Un episod similar cu ce s-a întâmplat în intervalul 2007-2010 este foarte puţin probabil, pentru că acum ştim. Nu va mai fi lăsată nicio bancă să cadă, nicio ţară, deci am învăţat din greşeli.", conchide Ionuţ Popescu.

CITEŞTE ŞI


2 August 2011