Nici nu s-a încheiat criza financiară care a zguduit o lume întreaga că analiştii vorbesc de noi probleme. Mark Mobius, preşedintele executiv pentru pieţe emergente la Templeton Asset Management, a declarat că o nouă criză financiară este iminentă, deoarece problemele care au cauzat turbulenţele din ultimii ani nu au fost rezolvate, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

18811-criza_financiara.jpgValoarea totală a derivatelor la nivel mondial depăşeşte produsul intern brut global, creând volatilitate şi o situaţie de criză pe burse, a afirmat Mark Mobius.

"Sunt băncile mai mari decât înainte? Sunt. Sunt derivatele reglementate. Nu. Este încă avans pe derivate? Da", a arătat el.

Criza financiară globală declanşată cu trei ani în urmă, odată cu falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, a fost cauzată parţial de proliferarea produselor financiare derivate bazate pe pachete de credite ipotecare subprime de pe piaţa americană.

Indicele MSCI al acţiunilor din întreaga lume a căzut cu 38% în primele şase luni de la falimentul Lehman. Îngheţarea pieţelor de credit a determinat băncile centrale din întreaga lume să injecteze sume uriaşe de bani în sistemul financiar pentru a încuraja creditarea şi a stimula creşterea economică.

 

31 mai 2011