BCR încearcă să găsească soluţii pentru cei care au probleme în achitarea ratelor. Astfel, banca a restructurat, până în prezent, aproximativ 2.500 de credite ale persoanelor fizice care au înregistrat întârzieri de plată.

Foto:: conso.roModalităţile aplicate au fost diferite de la caz la caz: prelungirea termenului de rambursare a creditului, reducerea ratei lunare pentru câteva luni sau acordarea de perioade de graţie. Banca poate alege pentru acelaşi client mai multe măsuri.

"Ne-am concentrat pe clienţii care au început să aibă probleme în rambursarea creditelor în ciuda unui comportament de plată bun anterior.

Ne-am uitat până în prezent la circa 90.000 de cazuri de clienţi persoane fizice care au întârzieri la plată, în general, între 30 şi 90 de zile, însă îi urmărim, în unele cazuri, şi pe cei cu întârzieri între 15 şi 30 de zile, care ar putea începe să aibă probleme de rambursare.

Au existat şi cazuri, mai puţin de 100, în care, în urma analizei efectuate împreună cu clientul, nu s-a putut ajunge la o soluţie, iar contractele au intrat într-un regim mai agresiv de colectare", a declarat Ştefan Coroianu, director executiv al direcţiei de credite retail din BCR.

 

Aproximativ 70% dintre creditele restructurate sunt împrumuturi ipotecare.

Banca a început în aprilie programul de restructurare a creditelor de retail, în condiţiile în tot mulţi clienţi înregistrau dificultăţi în plata ratelor.

"Analizăm, în continuare, între 15.000 şi 20.000 de cazuri pe lună de clienţi persoane fizice cu credite, pentru a vedea dacă este nevoie de restructurarea creditelor.

Considerăm că numărul împrumuturilor restructurate va continua să crească în continuare, însă este posibil să asistăm la o reducere a numărului de cazuri noi în ultimul trimestru din 2009, întrucât portofoliul de credite neperformante deja s-a stabilizat ca valoare", a mai spus Ştefan Coroianu.

Dificultăţile de plată înregistrate de clienţi BCR se datorează creşterii dobânzilor din piaţă după instalarea crizei, deprecierii monedei naţionale, dar şi creşterii şomajului.

 

 

8 September 2009