Primaria Capitalei a întocmit prima harta a gradelor de poluare fonica in Bucuresti. Vestile nu sunt imbucuratoare pentru urechile si confortul locuitorilor si vizitatorilor orasului. La prima vedere, nici proprietarii de imobile din zonele cele mai expuse poluarii fonice n-ar avea motive de bucurie, mai ales daca au ganduri de „specula” imobiliara. Insa lucrurile nu stau nici pe departe asa. Radu Simion, broker imobiliar, spune ca n-a auzit ca invocarea zgomotului stradal in timpul negocierii pretului sau chiriei sa fie tratata ca o problema serioasa. „Poluarea fonica este ultima dintre grijile celor care cumpara sau inchiriaza locuinte in Bucuresti. Intr-adevar, zonele ferite de marile surse de poluare sunt mai bine cotate, dar asta si pentru ca cele mai mul-te se afla langa parcuri, nu neaparat din cauza unui grad scazut de poluare fonica”, adauga Simion.

Potrivit concluziilor preliminare ale studiului intreprins la comanda municipalitatii, cele mai zgomotoase zone din Capitala sunt cartierele Militari, bulevardele Magheru si Ghencea, precum si perimetrul cuprins între bulevardul Titulescu si Calea Grivitei. Astfel, cel mai mare zgomot, de peste 81 de decibeli, îl suporta locuitorii de pe bulevardul Ghencea, unde stresul fonic este produs de autovehicule, tramvaie si autobuze, ca si de lucrarile care se efec-tueaza în zona. Urmeaza bulevardul Magheru, una dintre cele mai aglomerate artere din Capitala (80 de decibeli), si zona Mihai Eminescu-Viitorului (cu 77 de decibeli).

De fapt, daca aruncam o privire pe harta zgomotului, vom observa ca putine sunt locurile din Capitala in care poluarea fonica sa fie sub 50 de decibeli, cat este limita maxima admisa. Cateva insule de liniste sunt concentrate in extremitatile de nord, vest, sud si est, cele mai extinse „oaze” fiind, evident, in nordul si vestul orasului (Dr. Taberei). In cartierul Drumul Taberei au fost inregistrate valori medii de 53 decibeli. Astfel, Bucurestiul inregistreaza pe timpul zilei zgomote care ajung, in medie, la 70 de decibeli, cu aproape 40% mai mult decat cei 50 de decibeli stabiliti prin actualele norme de mediu. Pe timpul noptii, nivelul maxim admis este de 40 de decibeli.

Totusi, nu zgomotul orasului este cel care-i deranjeaza pe locuitori, ci vecinatatea unor baruri, discoteci sau terase. Cu toate ca este unul dintre principalii factori poluatori, conform Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Bucuresti, traficul nu este reclamat decât foarte rar. Harta zgomotului a fost intocmita de experti dupa ce au efectuat masuratori timp de un an in 12 puncte ale Bucurestiului.

Unde putem asurzi
3 Bulevardul Gheorghe Magheru, in zona Teatrului Nottara - intre 73 si 80 decibeli; 3 Berceni, strada Sergent Nitu Vasile - intre 65 si 75 decibeli; 3 Bulevardul Ghencea - intre 71 si 81 decibeli; 3 Dristor-Camil Ressu - intre 64 si 74 decibeli; 3 Nicolae Titulescu-Calea Grivitei - intre 66 si 76 decibeli; 3 Mircea Voda-Matei Basarab - intre 65 si 75 decibeli; 3 Ferdinand-Mihai Bravu - intre 68 si 78 decibeli; 3 Mihai Eminescu-Viitorului - intre 67 si 77 decibeli; 3 Regina Elisabeta - intre 65 si 75 decibeli; 3 Soseaua Oltenitei - intre 65 si 75 decibeli.

Sursa

15 May 2007