ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
  O companie romaneasca a intocmit catalogul datornicilor  
Romanii care nu-si platesc telefonul, lumina sau ratele la banca risca sa nu mai obtina niciodata un imprumut
ADEVARUL -  24.10. 2003


* O datorie neplatita inseamna monitorizare pe viata * Peste 8.000 de companii si un milion de persoane fizice figureaza in baza de date a CreditInfo * Contra cost, firma elibereaza certificate de bonitate pentru oricare dintre societatile comerciale care activeaza in Romania


Orice roman care uita sa-si achite datoriile, fie ca este vorba de abonamentul telefonic, factura la intretinere, lumina, cablu sau ratele la un credit bancar, risca sa nu mai poata beneficia vreodata de un credit. Aceasta pentru ca fiecare imprumut neonorat la timp sau "uitat" cu desavarsire inseamna o bila neagra pentru persoana in cauza prin inscrierea in catalogul datornicilor. Actiunea de monitorizare a rau-platnicilor este efectuata de firma Infocredit, companie suta la suta romaneasca, care, de mai bine de trei ani, strange date despre datornici, persoane fizice sau juridice.

"In baza noastra de date avem toate companiile din Romania, adica aproximativ 8.000 de firme, din care cam 6.000 sunt functionale, si putem elibera, la cerere, oricand un certificat de bonitate pentru oricare dintre ele. Totodata, avem si o baza de date pentru persoanele fizice care sunt implicate in diferite afaceri, dar si o lista neagra a datornicilor - persoane fizice - catre diverse institutii", ne-a declarat Elena Mirea, directorul general al CreditInfo.

Datele despre persoanele fizice sunt culese atat din surse oficiale, dar mai ales de la companiile cu care CreditInfo are incheiate protocoale de colaborare, fie pentru monitorizarea datonicilor, cat si pentru recuperarea datoriilor. "Dupa culegerea datelor despre datornici, luam legatura cu persoanele in cauza, verificam toate informatiile pe care le avem. Ii informam ca avem aceste date despre ei si ca vor figura pe acea lista neagra.

Datele despre persoanele fizice nu sunt accesibile oricui, ci numai acelor institutii care ar putea oricand sa incheie un contract de imprumut sau de prestari servicii cu datornicii", a mai adaugat Elena Mirea. Cert este ca, in momentul in care o persoana a fost introdusa in catalogul datornicilor, sansele ca aceasta sa mai poata contracta un imprumut sunt tot mai reduse. Mai mult, rau-platnicii sunt monitorizati si dupa achitarea debitelor, pentru a nu mai avea probleme asemanatoare si pe viitor.

Directorul CreditInfo sustine ca firma pe care o conduce va incheia protocoale de colaborare si cu marile lanturi de magazine pentru ca romanii care uita sa-si plateasca datoriile sa nu mai poata lua diferite produse in rate. In prezent, numarul datornicilor monitorizati se cifreaza la 10.000. In ceea ce priveste companiile, lucrurile stau oarecum altfel, deoarece baza de date include toate firmele care functioneaza in Romania, orice solicitant putand obtine, contra cost, un certificat de bonitate al unei companii.

Acest certificat contine toate informatiile despre firma in cauza, de la istoricul ei, la date despre asociati, implicarea lor in alte afaceri si pana la datoriile catre alte companii sau bugetul de stat. Costurile obtinerii unui astfel de certificat de bonitate sunt diferentiate in functie de informatiile solicitate. Spre exemplu, un certificat de bonitate complet costa 40 de euro, in timp ce un abonament pentru o luna la site-ul CreditInfo cu acces nelimitat la informatii se taxeaza cu 400 euro.

"Noi actualizam datele la zi si ori de cate ori clientul o cere. Sunt situatii in care ni se solicita monitorizarea in timp a unei companii din punct de vedere al mersului afacerilor sau al achitarii datoriilor", a mai precizat Elena Mirea. Reprezentantii CreditInfo sustin ca activitatea lor se va axa, in perioada urmatoare, pe intocmirea listelor cu persoanele fizice rau-platnice, pentru a pune la punct un sistem care sa ofere in orice moment informatii de natura financiara despre fiecare roman.

Elena CRISTIAN

 

 

 

24 October 2003