Peste 10% din clienţii care au împrumutat bani pentru locuinţe aveau rate întârziate la sfârşitul lui septem­brie, iar creditele restante reprezentau 12% din valoarea celor acordate.

foto:capital.roBăncile au acordat aproximativ 8.000 de împrumuturi pentru locuinţe în primele nouă luni ale acestui an, potrivit datelor raportate de Banca Naţională a României (BNR). Cu toate acestea, numărul creditelor pentru locuinţe aflate în sold aproape a bătut pasul pe loc: a crescut cu numai 740 de contracte, ajungând la aproape 137.800 de contracte.

În consecinţă, creditele noi pentru locuinţe acordate de bănci abia le-au depăşit la număr pe cele ajunse la scadenţă. Cifrele nu includ şi împrumuturile pentru case acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN), dar acestea nu au oricum o pondere semnificativă.

Valoarea creditelor ipotecare acordate în primele nouă luni ale anului a fost de circa 1,6 miliarde de lei, echivalentul a 380 de milioane de euro. În consecinţă, suma medie împrumutată în acest an de persoanele fizice pentru a achiziţiona o locuinţă a fost de 47.000 de euro.

Pe de altă parte, odată cu avansul extrem de lent al împrumuturilor pentru locuinţe s-a înrăutăţit şi comportamentul de rambursare.

S-a crezut în prima fază că segmentul de credite garantate cu ipoteci va avea tăria cea mai mare şi că vor fi cele mai bine servite - că rata restantelor va fi scăzută. Am avut această evoluţie câteva luni, după care comportamentul s-a înrăutăţit brusc, fie la creditele garantate cu ipoteci, fie la creditele ipotecare", afirma recent directorul direcţiei de stabilitate a BNR, Ion Drăgulin.

Aproape 16.000 de împrumuturi ipo­tecare erau încadrate de bănci în categoria restante sau scoase în afara bilanţului la  sfârşi­tul lunii septembrie, în creştere cu aproape 65% comparativ cu finele anului trecut. Din totalul împrumuturilor pentru locuinţe, cele cu restanţe sau chiar scoase de bănci în afara bilanţului reprezentau peste 10% la finele primelor nouă luni ale acestui an.

Sursa

29 December 2009