Reabilitarea termică a blocurilor din Capitală, o afacere de sute de milioane de euro, e ţinută la secret de primăriile de sector.

12011-reabilitare.jpgAcestea refuză să ofere detalii cu privire la costurile concrete ale lucrărilor. R.L. a identificat o firmă care în sectorul 1 percepe 93 euro/mp, iar în sectorul 6 doar 78 euro/mp.

După primul an de anvelopare a blocurilor, în Capitală se observă discrepanţe uriaşe în cuantumul contractelor încheiate pentru acelaşi serviciu. Prin găsirea unui subterfugiu, primăriile sectoarelor 1 şi 2 au reuşit să fenteze legea şi astfel să aibă cele mai mari preţuri pe metrul pătrat de bloc anvelopat. Teoretic, costurile anvelopării blocurilor au fost stabilite prin OUG nr. 18/2009. Acestea erau împărţite astfel: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - 50%, primăriile - 30%, iar asociaţiile de proprietari - 20%. După ce au văzut că asociaţiile de proprietari se mişcă greu cu adunatul banilor, conducerile primăriilor sectoarelor 1 şi 2 au decis ca partea asociaţiilor de proprietari să fie plătită de la bugetul local. În Bucureşti, doar în sectorul 6 locatarii îşi plătesc partea lor de contribuţie, lucru care a făcut ca doar 27 de blocuri să fie reabilitate. În sectoarele 1 şi 2 au fost anvelopate 82 de blocuri, respectiv 120.

Tehnologica Radion, 
campioană la contracte

Toată afacerea se desfăşoară la primării. Ele se ocupă de auditul energetic al blocurilor, procedură care determină soluţia tehnică şi costurile necesare pentru anveloparea blocurilor. În funcţie de acestea se alcătuiesc caietele de sarcini ale licitaţiilor, care de la un sector la altul al Capitalei diferă grosolan. România Liberă a identificat o firmă care anvelopează blocuri în două sectoare diferite ale Capitalei, cu o diferenţă de preţ de 15%. Preţul mai mic este în sectorul unde asociaţiile de proprietari bagă mâna în buzunarul propriu. Preţurile de huzur sunt acolo unde primăriile nu dau socoteală locatarilor. SC Tehnologica Radion SRL anvelopează termic blocurile din sectorul 1 la un preţ mediu de 93 de euro metrul pătrat. Aceeaşi firmă execută acelaşi serviciu în sectorul 6, la un preţ de 78 euro metrul pătrat, cu 15 euro mai puţin pe metrul pătrat.

Primăria Sectorului 1: „Nu putem să vă dăm aceste informaţii"

Cum este posibil ca aceeaşi firmă care execută acelaşi serviciu să perceapă într-un sector un preţ mai mare cu 15%? „Preţul a fost stabilit în urma unui audit energetic. Costurile de reabilitare termică diferă în funcţie de tipul blocului, anul construcţiei, suprafaţa desfăşurată a imobilului, diagnoza auditorului energetic şi soluţiile prezentate de proiectant", ne-a explicat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. După ce România Liberă a cerut devizul de lucrări al unui bloc reabilitat termic, pentru a vedea ce lucrări au fost executate şi cât au costat acestea, reprezentanţii Primăriei sectorului 1 ne-au refuzat. „Nu putem să vă dăm aceste informaţii. Cei care ar trebui să vă facă răspunsul sunt prinşi în procedurile altor licitaţii. Oricum, lucrurile la noi sunt în regulă, avem şase instituţii de control pe cap", ne-a declarat Alexandru Ichim. La sectorul 2, purtătorul de cuvânt Anatol Albu a refuzat şi el să ne pună la dispoziţie un deviz de lucrări. Interesant e faptul că de la nici una dintre primării nu am primit un refuz în scris. De la biroul de presă am fost direcţionaţi către cei doi purtători de cuvânt.


Sursa

14 iunie 2010