In primele sase luni ale anului, s-a lucrat pe 2.412 santiere din tara, numarul acestora fiind cu 19% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a lucrat pe 2.961 de santiere, arata un studiu realizat de firma Infobau.

Numarul santierelor de constructii a scazut cu 19% in primul semestruDiferente mari s-au constatat in cadrul lucrarilor cu finalitate rezidentiala, anul trecut inregistrandu-se 1.808 santiere de locuinte si ansambluri rezidentiale, fata de 1.375 cate au fost in 2009.

S-a constat astfel o contractie a pietei cu 31,5% pe segmentul rezidential.

"Acest lucru a fost cauzat de o inertie mai redusa in randul proprietarilor de imobile de locuinta la modificarile impuse de criza, in sensul ca cei care au inceput anul trecut lucrarile pentru o locuinta proprie au avut mari sanse sa le termine pana la sfarsitul anului 2008- mijlocul anului 2009, iar cei care aveau in plan construirea uneia si-au amanat planurile pana la imbunatatirea contextului economic", se arata in acelasi studiu.

Pe segmentul imobilelor de birouri si sedii de firma, lucrurile au stat invers: anul trecut au fost publicate 169 de santiere de birouri, comparativ cu 195 de santiere aparute in 2009.

Spatiile comerciale au cunoscut o scadere a numarului de santiere cu aproximativ 6%, acest procent fiind influentat de includerea in aceasta categorie, pe langa lucrarile mari tip supermarket si hipermarket , a lucrarilor mici de genul piete, spatii comerciale aflate la parterul imobilelor de locuinta etc.

Sursa

17 august 2009