Criza nu îi ţine pe români departe de bănci. Potrivit datelor publicate de Banca Naţională, de trei ori mai multe persoane au verificat dacă pot lua un împrumut în luna iulie, faţă de iunie.

sursa foto:stiriprahova.roÎn a doua jumătate a lunii iunie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 50, privind creditele de consum, care prevede printre altele eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă şi limitarea acestui comision la 1% în cazul împrumuturilor cu rate fixe, măsuri aplicabile inclusiv pentru creditele aflate în derulare.  Deşi unii specialişti susţineau ca aplicarea acestor norme nu va duce la o creştere a cererilor de refinanţare a creditelor deja acordate, datele BNR arată că de trei ori mai multe persoane au verificat în luna iulie dacă se încadrează în cerinţele băncilor pentru un credit.

Cu toate acestea, soldul creditelor acordate populaţiei nu a avut o dinamică semnificativă, finanţările în lei urcând uşor, cu 0,2%, împrumuturile în euro rămânând aproximativ neschimbate. Per total, numărul interogărilor transmise de bănci la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), atât pentru debitorii proprii cât şi pentru clienţii potenţiali, a ajuns în iulie la 420.210 operaţiuni, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat din luna octombrie 2008.

Totodată, numărul debitorilor, persoane fizice şi juridice, a scăzut uşor în luna iulie, la 978.351 de persoane, dintre care 230.781 clienţi aveau restanţe la creditele contractate. Şi totalul sumelor restante a scăzut uşor în iulie faţă de luna precedentă, de la 12.732 la 12.673 miliarde de lei. Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se referă la expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 de lei, şi reprezintă 90% din valoarea creditelor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar, potrivit datelor de la 31 decembrie 2009. În cazul persoanelor fizice, băncile pot solicita date despre clienţii proprii sau potenţiali şi de la Biroul de Credit.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

 



9 September 2010