In prima parte a anului s-au inaugurat cu aproape 50% mai putine centre comerciale fata de anul trecut. Numarul acestora ar putea fi si mai mic in 2011.

13903-1-financiarul-29_09.jpgIn prima jumatate a anului 2010, volu­mele de investitii europene de retail s-au ridicat la 16,5 mld. euro - reprezentand o cres­tere de 80% fata de anul anterior. Cota care revine segmentului de retail din to­talul investitiilor in proprietati comer­ciale a continuat si ea sa creasca, confirmand popularitatea ascendenta a acestei clase de active. In special Marea Britanie, Fran­ta si Germania au inregistrat o crestere puter­nica in activitate.

Totusi, numarul de centre comerciale noi deschise in Europa a scazut la cel mai mic nivel din 2005, se arata in ultimul ra­port de profil publicat de catre Cush­man&Wake­field (Cushman). Suprafata construita totala a centrelor comerciale introduse pe piata in prima jumatate a anului 2010 s-a ridicat la doar 2,1 milioane mp, iar numarul de centre comerciale (64) a inregistrat o scadere cu aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului 2009, cand au fost inaugurate 120 de centre. Totodata, raportul Cushman arata ca pana la sfar­­situl acestui an sunt preconizate sa se mai deschida spatii comerciale cu suprafata construita totala de 3,8 milioane mp, reprezentand o scadere de 17% fata de 2009. Iar vestile pe acelasi ton nu se opresc aici. Anul 2011 va cunoaste o scadere si mai mare a gradului de finalizare, la apro­xi­mativ 5,2 milioane mp. Aceasta ar repre­zenta o majorare de numai 3,9% fata de aportul total din 2010 - ceea ce indica cea mai mica crestere anuala din ultimii 30 de ani. Darren Yates, asociat la Cush­man&Wa­kefield's European Research Group, spune ca: „In timp ce in ultimii doi ani am tanjit dupa dezvoltatori, probabil ca viitoarea reducere a suprafetei de spatii noi va ajuta la sustinerea evo­lu­tiei secto­rului de spatii comerciale si va deschide oportunitati de dezvoltare noi, pe masura ce oferta va fi rapid absorbita, supunand piata la presiunea cresterii, in unele cazuri chiar incepand de anul viitor". La randul sau, Mike Rodda, seful departamentului de investitii „cross-border" Cush­man&Wake­field, se asteapta ca, judecand dupa tranzactiile in curs, pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anu­lui sa vedem o crestere semnificativa a nu­marului de afaceri incheiate. ,,Cererea investitorilor de active de calitate buna in piete centrale ramane puternica, desi urmareste in permanenta evolutia secto­rului muncii", precizeaza Rodda.

Ritmul se mentine in CEE

Europa Centrala si de Est (CEE) este in continuare in fruntea clasamentelor in ceea ce priveste cresterea procentuala a spatiilor utile. In prima jumatate a anului 2010 Bulgaria a cunoscut o crestere de 96% a suprafetei comerciale utile totale. Bos­nia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia au avut si ele o crestere a suprafetei utile de aproximativ 5%-10%. In Europa Occiden­tala, Italia si Germania au inre­gis­trat cele mai mari suprafete de spatii noi. In Italia au fost deschise sase centre co­mer­­ciale noi, care au adaugat pe piata o suprafata construita totala de putin sub 170.000 mp. In Germania, cele cinci centre comer­ciale nou deschise si sase extin­deri/re­dez­voltari care au avut loc au adau­gat o suprafata construita de aproximativ 150.000 mp. In Romania, desi perfor­man­ta centrelor comerciale a fost sever afec­ta­ta de criza economica, proiectele dominante atat din Bucuresti, cat si din alte orase mari din tara si-au pastrat gradul de ocupare si in­te­resul din partea retailerilor interna­tio­nali", sustine Razvan Gheorghe, partener, Managing Director Cush­man&Wea­ke­field Romania. In mod lau­dabil managementul majoritatii cen­tre­lor comerciale, fie shopping mall sau retail park, a gasit rapid solutii de contra­ca­rare a efectelor crizei, iar acum situatia este mult mai stabila. Este clar ca piata este do­mi­nata din ce in ce mai mult de catre retailerii internationali, indeosebi de cei din Germania, Austria si Franta, aces­tia fiind si principalele ancore in proiec­tele existente sau viitoare. Bran­durile cu pro­du­s­e de tip discount s-au potrivit cel mai bine cu scaderea venitului cheltuibil al ma­joritatii populatiei", adauga Razvan Gheorghe.

Seceta de malluri

In ultimii ani, aproape toate tarile europene au fost martorele reducerii numarului de proiecte in curs. In zece tari, printre care si Republica Ceha, Ungaria si Irlanda, in prima jumatate a anului 2010 nu a fost deschis niciun centru comercial. Se preconizeaza ca, pe termen scurt, gradele de finalizare nu isi vor reveni, desi anul viitor numarul proiectelor de dezvoltare noi poate creste in unele tari, in functie de ritmul revenirii economice si in special in functie de cererea interna sau vanzarile retail.

Insumand impreuna putin peste jumatate din numarul total de proiecte de centre comerciale din Europa in anii 2010 si 2011, Rusia si Turcia se mentin in frun­tea clasamentelor de centre comer­ciale. Astfel, in prima jumatate a anului 2010, Rusia a inregistrat cel mai mare numar de centre comerciale noi, fiind finalizati peste 430.000 mp, din care 41% in Mos­co­va. Proiectul de centru comercial Vegas din Moscova, avand 130.000 mp, deschis in iunie, este de departe cel mai mare finalizat in primele sase luni ale anului 2010. Franta si Italia au cele mai mari pro­iec­te de spatii noi din Europa Occidentala. In Franta, unde in ultimii ani s-a inre­gis­trat o crestere puternica in dezvoltarea de spatii comerciale, atentia s-a indreptat catre centre mai mici, din orase secun­da­re. In Italia, nivelul de dezvoltare a ramas relativ constant, cifrele privind proiectele in curs in 2010 si 2011 indicand o reducere cu 25%-30% fata de media finalizarilor anuale calculata pe 10 ani.

Sursa

29 September 2010