Studiile INS arată în fiecare lună o evoluţie consistentă la nivel de construcţii noi. Procentele indică creşteri de 30%, ceea ce nu pare deloc de neglijat. Totuşi, atunci când privim întregul ansamblu, reiese faptul că aceste creşteri de la lună la lună sunt însoţite de scăderi faţă de nivelul anului trecut, iar în condiţiile în care anul trecut a fost unul foarte slab, o asemenea imagine nu are cum să fie încurajatoare.

20193-constructii_1.jpgÎn luna iunie 2011, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna mai 2011, ca serie brută cu 27,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,3%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,4%, respectiv cu 11,3%. În semestrul I 2011, comparativ cu semestrul I 2010, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 5,0% iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,7%.

Ca întotdeauna, creşterile din luna trecută sunt evidenţiate la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+46,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+30,0%). La lucrările de reparaţii capitale s-a înregistrat o scădere cu 7,7%. Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc astfel:

• construcţii inginereşti (+30,7%)
• clădiri nerezidenţiale (+28,5%)
• clădiri rezidenţiale (+12,9%).

CITEȘTE ȘI Numărul autorizaţiilor de construcţie la nivel naţional continuă să scadă


5 August 2011