Prima lună a anului a adus o scădere a numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale. Scăderea a fost de 8,6% faţă de aceeaşi lună din 2009, când au fost eliberate 1.904 autorizaţii, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

16641-img_3605.jpgDin cele 1.740 autorizaţii eliberate, 65,9% sunt pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale reflectată în majoritatea regiunilor de dezvoltare. Cele mai importante scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Nord-Est (-124 autorizaţii), Sud-Est (-41 autorizaţii), Nord-Vest (-30 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (-19 autorizaţii).

Creşteri ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (38 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (28 autorizaţii).

Managerii prevăd o creştere moderată a construcţiilor şi a industriei prelucrătoare până în aprilie

Potrivit estimărilor INS, din luna februarie, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%) şi relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +2%). Managerii estimează relativă stabilitate şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).



28 February 2011