Numărul milionarilor din întreaga lume este mai mare ca niciodată. Într-un singur an, încă 2,6 milioane persoane au ajuns să aibă o avere de peste 1 milion dolari. De asemenea, pe parcursul lui 2013, valoarea totală a averilor persoanelor private a urcat cu aproape 15% faţă de anul precedent, arată studiul unei companii de consultanţă americane.

34380-avere.jpgAverile cumulate ale persoanelor private din întreaga lume se ridică la 152 mii miliarde dolari, potrivit celui mai recent raport realizat de Boston Consulting Group. Suma a crescut cu 14,6% în 2013 faţă de anul anterior, când valoarea totală era de 132,7 mii de miliarde dolari.

În acelaşi timp, numărul milionarilor la nivel global a urcat la 16,3 milioane persoane (de la 13,7 milioane persoane, în 2012). Cu toate acestea, în doar 1,1% dintre gospodăriile din întreaga lume există economii ce depăşesc 1 milion dolari, se mai arată în raportul companiei americane de consultanţă.

  • În SUA sunt cele mai multe gospodării în care există averi de peste un milion dolari (7,1 milioane gospodării)
  • Tot în SUA este cel mai mare număr de noi îmbogăţiţi (1,1 milioane persoane au depăşit pragul de un milion dolari, faţă de 2012)
  • Cea mai mare densitate de bogătaşi este în Qatar (17,5% dintre gospodării au averi mai mari de un milion dolari), urmat de Elveţia (12,7%) şi Singapore (10%)

După ce economiile industrializate şi-au revenit din şocul financiar provocat de criza din 2008, averile celor mai bogaţi oameni din lume au urcat cu 65%, respectiv cu 60 mii miliarde dolari. De asemenea, analiştii spun că această creştere uriaşă se datorează şi politicilor monetare relaxate ale băncilor centrale. Astfel că ritmul de creştere a economiilor industrializate a fost similar cu cel al economiilor emergente, iar averea privată a urcat chiar şi cu 10% în ţări precum SUA sau Australia. Totodată, SUA a rămas pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai mari averi private, urmată de China.

Averile bogătaşilor americani însumează 46 mii miliarde dolari, sumă de două ori mai mare decât cea înregistrată în 2013 în China (22 mii miliarde dolari). Pe locul trei se situează Japonia (15 mii miliarde dolari), urmată de Regatul Unit al Marii Britanii (8 mii miliarde dolari) şi Germania (7 mii miliarde dolari). Potrivit estimărilor companiei americane de consultanţă, până în 2018, China va înregistra cea mai mare creştere pe acest segment: averile oamenilor de afaceri chinezi vor creşte cu 84% în următorii patru ani şi vor însuma 40 mii miliarde dolari. Cu toate acestea, SUA va rămâne pe primul loc în clasamentul celor mai bogate naţiuni, notează publicaţia Financial Times, căci va înregistra o creştere de 17%, iar averile persoanelor private vor însuma 54 mii miliarde dolari. 

NU RATA: C. Nowotny divulga secretele miliardarilor: marile averi se pot face uşor, chiar şi în România 

10 June 2014