Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a încheiat 496.672 de poliţe de asigurare a caselor până la 16 mai, în condiţiile în care în România sunt circa 8,4 milioane de locuinţe, a declarat, joi, preşedintele societăţii, Marius Bulugea.

18428-bloc_88317000.jpegStartul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010.

"Din cele 496.672 de poliţe de asigurare obligatorie locuinţelor încheiate, 76% au fost în mediul urban iar restul, de 24%, în mediul rural. Nu credem că statul va putea interveni din punct de vedere financiar pentru a ajuta populaţia în cazul producerii unei catastrofe naturale. Populaţia din România are un comportament de asistat social. Datoria de a ne proteja bunurile este o datorie personală, care nu revine statului. Dacă populaţia consideră că această asigurare reprezintă o taxă, înseamnă că programul nu va avea şansă de reuşită", a declarat Marius Bulugea.

În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni, în Bucureşti aproape un sfert (23%) din locuinţe au fost asigurate, Muntenia ocupă locul al doilea, cu 18% din locuinţe asigurate, iar Transilvania şi Moldova se află pe locul al treilea, cu câte 15% din locuinţe asigurate. Pe următoarele locuri se situează Dobrogea (9%), Banat (6%), Oltenia (5%), Crişana (4%), Bucovina (3%) şi Maramureş cu 2%.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, termenul-limită până la care pot fi încheiate astfel de asigurări a fost stabilit la 15 iulie 2011, în caz contrar primăriile urmând să aplice amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei. Termenul anunţat iniţial de autorităţi urma să expire la 15 ianuarie 2011.

Poliţa de asigurare obligatorie acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - inundaţii, cutremur şi alunecări de pământ.

PAID a fost înfiinţat în toamna lui 2009 de 13 companii de asigurări: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe România, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance. Astra, Platinum şi Groupama deţin fiecare câte o participaţie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.


Sursa

20 May 2011