Proprietarii din România nu s-au înghesuit să-şi asigure casele. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a încheiat aproximativ 450.000 de poliţe de asigurare a locuinţelor în aproape şapte luni de când s-a decis că trebuie să ne asigurăm casele împotriva dezastrelor naturale.

16238-big_13962.jpgStartul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010. Dar tot mai puţini români încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, după ce Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat amânarea termenului de aplicare a amenzii pentru mijlocul acestui an.

"Până la finalul lunii ianuarie au fost încheiate aproximativ 450.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor", a declarat pentru NewsIn preşedintele PAID, Marius Bulugea.

Astfel, în prezent, ritmul de emitere a scăzut la circa 1.000 de poliţe pe zi, de la un ritm mediu zilnic cuprins între 8.000 şi 10.000 de poliţe pe zi în decembrie. Termenul-limită până la care pot fi încheiate astfel de asigurări a fost stabilit la 15 iulie 2011, în caz contrar primăriile vor aplica aplice amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei. Termenul anunţat iniţial de autorităţi trebuia să expire pe 15 ianuarie 2011.

"În aceste condiţii, estimăm că aproximativ 8 - 10% dintre locuinţele din România vor avea asigurare obligatorie în primul an de la emiterea primei poliţe, faţă de 15 - 20% cât am estimat anterior, în condiţiile în care a fost înregistrată o scădere semnificativă a vânzărilor zilnice. Mulţi români au înţeles că această asigurare nu mai este obligatorie, în condiţiile în care a fost amânat termenul de plată a amenzii", a mai spus directorul general al PAID.

Modificarea legislaţiei de la începutul acestui an va conduce la o scădere a vânzărilor de poliţe obligatorii pentru locuinţe.

"Modificarea legislaţiei permite sistemului facultativ să concureze într-un mod nefiresc cu PAID, care subscrie asigurări reglementate de lege. Poliţele facultative conţin de multe ori diverse clauze contractuale sau franşize, specifice de altfel asigurărilor pentru riscuri de catastrofă, în timp ce asigurarea obligatorie este garantată de lege, iar despăgubirile sunt de la 0 la 10.000 euro sau la 20.000 euro. Pe de altă parte, asigurătorii încheie asigurări în baza unor hărţi de risc, ferindu-se să subscrie în zonele expuse cutremurelor, inundaţiilor sau alunecărilor de teren, în timp ce PAID încheie poliţe în toată ţara, indiferent de istoricul evenimentelor de tip catastrofă produse anterior", a explicat Bulugea.

Anterior acestei modificări, poliţa de asigurare subscrisă de PAID era obligatorie pentru acoperirea celor trei riscuri de catastrofă naturală - inundaţii, cutremur şi alunecări de pământ - asigurarea facultativă urmând să o suplimenteze pe cea obligatorie, acoperind potrivit opţiunii asiguratului cele trei riscuri până la valoarea reală a construcţiei cu destinaţie de locuinţă sau alte riscuri pe care acesta le doreşte.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Din numărul total de 8,5 milioane proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.


31 January 2011