Decizii disperate! Lipsa banilor îi face pe români să-şi amaneteze casele. Nu este însă cea mai înţeleaptă decizie.

FOTO:http://www.fasthomecash.orgBanca Naţională atrage atenţia celor care ar fi dispuşi să îşi amaneteze locuinţele că, potrivit condiţiilor impuse de legislaţia în vigoare, casele de amanet nu pot accepta drept garanţie bunuri imobile, adică terenuri sau construcţii.

Reacţia BNR a venit ca urmare a faptului că unele case de amanet se promovau prin faptul că acceptă să ofere credite în valoare de până la 30% din valoarea proprietatii ce era adusă drept garanţie În ultima perioadă în presă au apărut materiale care relatau despre astfel de practici.

BNR aminteşte că activitatea de creditare şi desfăşurarea acesteia sunt reglementate de legea privind instituţiile financiare nebancare. Conform normelor actuale, activitatea caselor de amanet se limitează la acordare de credite cu primire de bunuri spre păstrare. Acest lucru restrânge categoriile de bunuri care pot face obiectul garanţiei creditului acordat la bunurile mobile, care pot fi primite şi păstrate de creditor până la rambursarea împrumutului.

Potrivit oficialilor din BNR, instituţiile financiare nebancare pot cere la schimb doar maşini, aur sau electrocasnice.

Condiţiile minime de acces la activitatea de creditare şi desfăşurarea acesteia pe teritoriul României sunt reglementate prin Legea nr. 93/2009 privind instiţutiile financiare nebancare, care stabileşte că activitatea de creditare ce poate fi desfăşurată de casele de amanet se limitează la «acordare de credite cu primire de bunuri  spre păstrare», ceea ce restrânge implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garanţiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite şi păstrate de creditor până la rambursarea împrumutului", se precizează într-un comunicat al BNR.

 

 

14 January 2010