Nouriel Roubini provoacă panică la nivel mondial cu o declaraţie făcută publicată pe un site de socializare. Profetul crizei, după cum este supranumit, a declarat că numeroase instituţii financiare gigant sunt la un pas de a se prăbuşi, în ciuda faptului că sunt privite ca fiind indestructibile.

21882-nourile_roubini.jpgRoubini şi-a speriat fanii de pe Twitter cu o postare privind viitorul companiilor financiare de talie mondială. Credibilitatea profesorului de economie din cadrul Universităţii New York este cu atât mai mare, cât a fost printre puţinii experţi care au prezis criza financiară din 2008, încă din 2005.

„Ce s-a întâmplat cu MF Global se poate întâmpla şi altor companii precum Jefferies, Barclays, Goldman Sachs şi Morgan Stanley. Susţinerea financiară a unei alte companii şi nepotrivirea managerilor pot duce la faliment", a scris Roubini.

După cum a subliniat specialistul american, problema este dependenţa acestor instituţii de finanţările de termen scurt, fără de care nu îşi pot continua activitatea. Fondurile de investiţii împrumută, zilnic, sume de ordinul a zecilor de miliarde de euro, sub forma unor credite ieftine, pe termen scurt. Banii sunt folosiţi pentru a face investiţii pe termen lung, în diverse active.

În „vremurile bune", băncile duceau aceste împrumuturi de pe o zi pe alta: datoriile vechi erau plătite cu împrumuturi noi, şi tot aşa. Falimentul unor companii imense precum MF Global, Lehman Brothers, Bear Stearns sau AIG a venit după ce creditorii pe termen scurt au refuzat, brusc, să le mai împrumute vreun ban.

Roubini şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la fragilitatea sistemului bancar, opinie contradictorie cu cea a multor analişti internaţionali care susţin că marile instituţii financiare au făcut mai mult decât era necesar pentru a echilibra bilanţurile, în urma crizei din 2008.

CITEŞTE ŞI: Zona euro în mare pericol. Liderii lumii trag un semnal de alarmă


9 November 2011