Noul an aduce boomuri de pret la terenuri

Realitatea Romaneasca - 05.01.2006
 

In zonele ultracentrale, preturile apartamentelor vor creste in acest an in medie cu 10%, estimeaza specialistii imobiliari. Tot ei sustin ca preturile terenurilor vor creste in multe cazuri de-a dreptul spectaculos, in timp ce chiriile vor stagna dupa majorarile de preturi de 200% inregistrate in ultimii doi ani.

Analistul imobiliar Artur Silvestri estimeaza ca preturile vor creste in 2006 numai pe anumite segmente. Este vorba despre depozite, hale industriale, dar si parcuri comerciale, precum si in cazul terenurilor. Tot el mai apreciaza ca la mare cautare vor fi si in 2006 terenurile ce se afla in zonele ultracentrale. Totusi, in materie de terenuri pentru constructie rezidentiala, piata se va re-aseza in noul an dupa o perioada de supraincalzire produsa de presiunile speculative din 2005.
Cat priveste vanzarile de terenuri agricole, cu destinatie stricta pentru exploatatie, analistul imobiliar estimeaza ca preturile acestora se vor mentine sau chiar vor scadea in unele cazuri.
De alta parere este insa expertul imobiliar Radu Zilisteanu, care sustine ca preturile de vanzare ale terenurilor agricole vor creste cu 40%-50%. El isi bazeaza teoria pe faptul ca pretul unui hectar de teren in Romania este de zece ori mai mic decat in orice tara din Uniunea Europeana, iar 2006 este ultimul an inaintea integrarii.

Apartamentele de bloc, baza cererii de locuinte

De un interes deosebit se vor bucura si in 2006 apartamentele de bloc, unica solutie plauzibila pentru "Romania care munceste". Desi Radu Zilisteanu estimeaza o crestere a preturilor de 8%-10% pentru acest segment al pietei imobiliare, Silvestri este de alta parere. El face precizarea ca deja s-a instaurat o scadere a presiunii cumparatorilor. Drept urmare, se va observa o agravare a situatiei paradoxale a acestui segment unde involutia preturilor a inceput sa fie vizibila, mai ales in resedintele de judet. Silvestri considera ca unul dintre factorii care au dus la diminuarea pretului apartamentelor de bloc este largirea accesului la credit ipotecar. Cotele stabilite de Silvestri pentru aceasta descrestere a pretului sunt cuprinse intre 10%-15%, in anumite cartiere, indiferent de oras, fiind ceva mai drastice in zonele periferice. Stabile insa si cu usoara crestere nesemnificativa, de 5-8%, ar putea sa fie preturile din cartiere ultracentrale ori "bine cotate" (precum sunt in Bucuresti- Centrul Civic, Herastrau sau Baneasa). Pe de alta parte insa, analistul imobiliar este de parere ca in zone ca Otopeni ori Militari, preturile apartamentelor se vor majora cu pana la 35-45%. El apreciaza ca aceste zone prezinta interes, Otopeni fiind cautat pentru vegetatia bogata, dar si pentru amplasare, iar in Militari preturile locuintelor vor urca alert din cauza suprapopularii din acest cartier.

Chiriile stagneaza

Chiriile, care de obicei scad atunci cand creditul ipotecar se accelereaza, nu au scazut pana in prezent. Tocmai de aceea, analistii imobiliari spun ca acestea vor stagna in 2006 sau vor avea o usoara tendinta de crestere data tot de apropierea integrarii in Uniunea Europeana. Pe de alta parte, potrivit analistilor, cresterile de preturi la inchirierea unui apartament de bloc au fost in numai doi ani (iulie 2003 - iulie 2005) de peste 250% in Bucuresti si de peste 150-200% in majoritatea municipiilor din Romania. Analistul imobiliar Artur Silvestri apreciaza ca o asemenea escaladare a preturilor nu s-a produs nicaieri in Europa in ultimii 15 ani si intr-un interval atat de scurt.


Maria Vulpe - Realitatea Romaneasca
 

5 January 2006