Noua Prima Casă, mană cerească pentru dezvoltatori. Cererea de locuinţe noi va creşte în urma deciziei guvernului de a direcţiona programul „Prima Casă” exclusiv spre acest segment rezidenţial. Dacă proiectul va fi aprobat, atunci piaţa locuinţelor vechi va avea de suferit, apreciază specialiştii imobiliari.

28943-la-salle--locuintele-noi-din-bucuresti-sunt-inc.jpgGuvernul vrea să modifice programul Prima Casă şi să ofere garanţii doar românilor care au în plan achiziţia unei locuinţe dintr-un imobil nou. O lovitură grea pentru piaţa locuinţelor vechi, mai ales că peste trei sferturi dintre achiziţiile făcute prin programul Prima Casă au vizat apartamente vechi. Analiştii imobiliari susțin că preţul locuinţelor vechi a fost menţinut artificial prin creditele Prima Casă, iar odată cu modificarea programului guvernamental, preţul acestora va scădea. 

Dacă această intenţie va deveni ordonanţă sau hotărâre de Guvern şi va deveni condiţie de acordare a creditelor prin programul guvernamental, din punctul meu de vedere, se va reflecta în valoarea locuinţelor noi, dar şi în valoarea apartamentelor vechi. Piaţa locuinţelor vechi va resimţi foarte mult această modificare şi preţul proprietăţilor va scădea destul de mult”, ne-a declarat Sorin Roşu, manager Apulum 94.

Pentru unii dezvoltatori imobiliari, scăderea locuinţelor vechi reprezintă un semnal de alarmă.

Tot ce se va proiecta pentru a viza programul Noua Casă va avea ca reper tot preţul apartamentelor vechi, pentru că aceste locuinţe sunt în strânsă concurenţă. Dezvoltatorii vor să vină cu preţuri sub cele pe care le au locuinţele vechi, iar dacă acestea au scăzut, următoarele proiecte care se vor concepe vor trebui să aibă preţuri mai mici”, este de părere Giulio Angheloiu, manager Premier Service.

Noua Casă va aduce, cel mai probabil, mişcări şi pe piaţa terenurilor. Interesul dezvoltatorilor va creşte pentru loturile pe care s-ar putea construi locuinţe noi destinate programului Noua Casă. Puţin posibil să asistăm însă la o creştere a preţurilor în această zonă a pieţei imobiliare, în condiţiile în care piaţa terenurilor este cel mai afectat sector, iar tranzacţiile sunt la un nivel  extrem de scăzut", susţine Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

Rămâne însă de văzut dacă programul Noua Casă va fi aprobat. Acest proiect a fost propus şi de Guvernul Boc, în anul 2010. La vremea aceea, Consiliul Concurenţei a atras atenţia Executivului că un program destinat exclusiv locuinţelor noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei. Şi astfel, proiectul a fost abandonat.

Deocamdată cert este că Executivul a decis ca programul "Prima casă" să continue şi în acest an, dar cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012, fără vreo prevedere legată de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garanţii.

Despre Prima Casă

Programul Prima Casă a fost propus şi aprobat de guvernul Boc în anul 2009. La acel moment, programul se adresa doar persoanelor care doreau să îşi cumpere o locuinţă, dar nu deţineau în proprietate un alt imobil. Ulterior, Prima Casă a fost modificat, Guvernul decizând ca persoanele care deţineau o locuinţă de cel mult 50  mp să poată beneficia de avantajele creditului Prima Casă. Beneficiarii unui astfel de împrumut trebuie să aibă un avans de doar 5% din valoarea proprietăţii, faţă de 20-25% cum impun celelalte credite ipotecare.

Piaţa imobiliară a fost susţinută în ultimii ani de împrumuturile vândute cu garanţia statului prin programul „Prima casă“. Reprezentanții FNGCIMM au declarat pentru IMOPEDIA.ro că, de la începutul Programului Prima Casă şi până la începutul lui decembrie 2012, au fost emise în total aproape 77.000 garanţii,  în valoare de peste 3 milioane euro. De asemenea, într-un top al județelor, în funcție de numărul solicitărilor de garantare, primele patru locuri sunt ocupate de București, Cluj, Ilfov și Timișoara. 

 

CITEŞTE ŞI: Dezvoltatorii imobiliari nu depind de programul Prima Casă. Ce impact va avea dispariţia programului guvernamental?

 

9 January 2013