Românii au depăşit complexele cauzate de lipsurile din apartamentele Epocii de Aur şi au început să cumpere locuinţe la parter şi la ultimul etajDacă în blocurile noi preţurile pentru apartamentele situate la ultimul etaj sunt mai mari decât ale celor situate la etajele intermediare, în cazul blocurilor vechi, locuinţele de acest fel sunt cu cel puţin 10% mai ieftine. Reticenţa de a cumpăra la parter sau la ultimul etaj vine din problemele întâlnite la blocurile comuniste, precum terasa neizolată, refularea canalizării, gălăgia sau lipsa de lumină. Acestea au făcut ca locuinţele poziţionate astfel să aibă un preţ scăzut, fiind căutate în general doar de cei care nu sunt dispuşi să investească o sumă importantă în achiziţia unei case. Comparativ cu etajele intermediare, ultimele niveluri ale blocurilor vechi se vând chiar şi cu 20% mai ieftin.

Un apartament cu trei camere la ultimul nivel ajunge să aibă un preţ similar cu unul cu două camere de la un etaj inferior în aceeaşi zonă.

În cazul imobilelor noi, locuinţele situate la parter şi la ultimul etaj nu doar că sunt mai scumpe, dar sunt preferate pentru facilităţile pe care le oferă. În contextul în care piaţa se confruntă cu tendinţa cumpărătorilor de a refuza din start apartamentele de la parter şi de la ultimul etaj, dezvoltatorii au plusat la ofertă. Astfel, aceste locuinţe sunt de obicei mai spaţioase, au terase generoase sau sunt pretabile în scop comercial. „În cazul în care nu se pot face astfel de terase sau dacă spaţiile nu au aceeaşi luminozitate ca la celelalte etaje, dezvoltatorii vând parterul ca birou sau ca spaţiu comercial“, afirmă Irina Petrescu, partener în cadrul companiei imobiliare Esop.

Trendul din celelalte ţări, conform căruia preţul apartamentelor situate la etaje superioare este mai mare, începe să se manifeste şi la noi. „Apartamentele de la parter şi de la ultimul etaj din complexurile rezidenţiale noi sunt cele mai scumpe şi sunt şanse ca acestea să depăşească în vânzări etajele intermediare“, precizează Liviu Ureche, analist imobiliar, certified international properties specialist. „Preţul unui apartament la ultimele etaje ale unui imobil poate fi cu până la 20% mai ridicat decât preţul mediu al locuinţelor din aceeaşi clădire“, spune şi reprezentanta Esop. Potrivit acesteia, de obicei, parterele sunt cu 10-15% mai ieftine decât preţul mediu al apartamentelor în acelaşi imobil. Există însă două excepţii: atunci când parterul are poziţie pretabilă vânzării ca birou şi atunci când locuinţele de la parter sunt mai spaţioase, cu amenajări sau cu grădini. „Altfel, la un imobil de locuinţe obişnuit, parterul poate fi mai ieftin decât ultimele etaje cu 25-35%“, adaugă Petrescu.

Soluţii pentru parter
Specialiştii din piaţă afirmă că, în cazul apartamentelor noi, au fost eliminate principalele probleme cu care cumpărătorul se confruntă la achiziţia unei locuinţe la parter sau la ultimul etaj. Astfel, problema gălăgiei a fost eliminată de sistemele de tâmplărie şi de izolare fonică, în timp ce sistemele de apă, caldură şi canalizare au la bază componente noi, astfel încât nu mai există problema refulării de la primele etaje.

Sursa

19 May 2008