Anii de criză au încetinit până la limită segmentul rezidenţial, precum şi pe cel al terenurilor. Nimeni nu mai pune accent major pe investiţiile în nevoi personale, toată lumea pare să se fi reorientat către satisfacerea nevoilor companiilor. Terenurile agricole, precum şi terenurile industriale, s-au transformat într-o mină de aur pentru proprietari, mai ales dacă au suprafeţe generoase şi nu au probleme din punct de vedere legal.

24198-27_fglass_fabriek.jpgNumărul tranzacţiilor cu terenuri destinate fabricilor şi depozitelor ar putea să crească anul acesta cu 15-20%. Numărul cererilor a crescut considerabil în ultima perioadă, iar consultanţii imobiliari au început deja să vâneze cele mai bune oferte.

„În 2011, am avut un trend crescător al gradului de ocupare. Au existat mai multe cereri de la industria producătoare uşoară şi, în acelaşi timp, am primit cereri de la operatori de logistică noi pe piaţă, rezultaţi din fuziuni şi separări ale altor operatori deja existenţi pe piaţa din România. Anul 2012 se poate încheia la acelaşi nivel ca şi 2011 sau cu o creştere de 15-20% , dacă se păstrează trendul crescător din 2011”, spune Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial Cushman&Wakefield România.

Au apărut din nou speculatorii

Mai mult decât atât, segmentul pare să se dezvolte atât de rapid şi tentant pentru investitori, încât au început deja dezvoltările speculative, un concept care a dispărut odată cu implementarea crizei pe piaţa imobiliară din România.

„Au apărut deja dezvoltatori care, până acum, au construit doar la cerere, au obţinut fonduri şi au început să construiască pe baza speculaţiilor cu privire la creşterea cererii. Un exemplu ar fi Graells&Llonch Industrial Park Turda, aflat în apropiere de Cluj. Acest parc industrial are o suprafaţă totală de aproximativ 12.000-15.000 mp şi este dedicat pentru spaţii medii de aproximativ 1.500 mp”, a explicat Gabriel Sfetcu.

Iar oamenii de afaceri dispuşi să îşi pună banii în asemenea proiecte sunt deopotrivă români şi străini. Lupta este acerbă, segmentul industrial a crescut anul trecut cu 100%, ca suprafaţă totală închiriată, spun experţii. Astfel, la sfârşitul anului 2011, suprafaţa tranzacţionată a fost de 150.000 mp, comparativ cu 75.000 mp, la sfârşitul anului anterior.

România, una dintre cele mai scumpe ţări. Oferta mică creşte chiriile pe care companiile le plătesc pentru a produce sau depozita aici.

Activitatea de pe piaţa imobiliară locală este dependentă de cea din restul lumii. Astfel, dorinţa de investiţie în terenurile destinate fabricilor şi depozitelor este una care a pornit la nivelul Europei Centrale, unde anul trecut s-a înregistrat un volum-record al spaţiilor închiriate: peste 3,2 milioane mp. S-a depăşit chiar recordul precedent, care data din perioada de vârf a pieţei imobiliare, de aproximativ 2,8 milioane mp, în 2008.

Cererea pentru spaţii de înaltă calitate (logistice sau destinate producţiei), în zona Europei Centrale, este bazată pe încrederea firmelor în această piaţă. Cu doi, trei ani în urmă, întrucât piaţa mondială era copleşită de preocupări, companiile au optat pentru amânarea planurilor de extindere sau de mutare a locaţiilor de producţie. Acea perioadă de incertitudine le-a forţat, la vremea respectivă, să caute cele mai eficiente soluţii", spune Ferdinand Hlobil, director al departamentului industrial Europa Centrală, Cushman &Wakefield.

Chiria de bază în Europa Centrală a variat anul trecut între 3,5 şi 3,7 euro/mp lunar. Totuşi, există pieţe unde chiria poate depăşi acest prag, deoarece spaţiile disponibile se ocupă mai rapid, iar România face parte din ele, căci stocul disponibil a scăzut sub 5%. Totodată, la noi în ţară, rata de neocupare a spaţiului industrial a scăzut semnificativ, cu 10 procente de la un an la altul, fiind acum situată la 5%.

CITEŞTE ŞI Terenurile s-au ieftinit cu până la 40%. Unde sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe parcele?

 

3 April 2012