Deputaţii au votat în noiembrie un amendament la legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, care spune că proprietarii care s-au asigurat individual împotriva daunelor produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren nu trebuie să mai cumpere şi o poliţă obligatorie. CSA spune că modificarea legii va afecta sustenabilitatea programului de asigurare împotriva catastrofelor, de cealaltă parte amendamentul fiind văzut ca o revenire la normalitate.

15658-2main.jpgAdoptarea noii legi privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, care exclude din sistemul de asigurare împotriva catastrofelor naturale a proprietarilor care au cumpărat o poliţă facultativă, înseamnă revenirea la normalitate şi nu va afecta semnificativ acest program, sunt de părere brokerii de asigurări, precum şi companiile care nu pot să vândă asigurări obligatorii pentru că nu sunt acţionari ai companiei care emite aceste poliţe.

"Este foarte bine că există un minim de asigurare pentru locuinţe pe care trebuie să o încheie fiecare cetăţean.

Click Here

Dacă cineva are o asigurare facultativă nu există niciun motiv pentru care să mai intervină şi o asigurare obligatorie", spune Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

Contactaţi de ZF, reprezentanţii PAID nu au comentat până la închiderea ediţiei. Miza discuţiei sunt cele două milioane de locuinţe asigurate în prezent prin poliţe facultative.

Deputaţii au adoptat luna trecută un amendament la legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, care spune că proprietarii care şi-au asigurat casele printr-o poliţă facultativă nu mai trebuie să cumpere şi o asigurare obligatorie. Legea a fost promulgată în noua formă la începutul săptămânii de preşedintele Traian Băsescu.

Normele publicate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) obligau şi proprietarii care au o asigurare facultativă să încheie o poliţă obligatorie. Asigurarea obligatorie nu era văzută ca o supraasigurare de CSA, în condiţiile în care acoperă daunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei urmând să fie acoperit de asigurarea facultativă.

Normele aveau însă un impact direct asupra societăţilor care nu sunt membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele obligatorii, care nu au dreptul să intermedieze acest tip de poliţe. Companiile membre ale PAID erau avantajate în forma veche a legii deoarece puteau să vândă mai uşor asigurări facultative chiar în momentul în care clientul cumpăra o poliţă obligatorie.

"Mi se pare normal să existe o asemenea modificare a legii. Noi am fost afectaţi după lansarea sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, în condiţiile în care suma asigurată pe acest tip de poliţă a scăzut cu 20.000 de euro şi astfel valoarea poliţei medii s-a diminuat", a declarat Costi Stratnic, directorul de vânzări şi marketing al Omniasig, una din companiile de top care nu sunt membre PAID. Alte companii mari care au ales să nu participe la sistem sunt Allianz-Ţiriac şi BCR Asigurări.

Guvernul şi CSA s-au opus adoptării amendamentului care exclude din sistem proprietarii care s-au asigurat individual, invocând caracterul social al legii şi exprimându-şi îngrijorarea vizavi de sustenabilitatea financiară a programului de asigurare împotriva catastrofelor. Sub noua formă a legii, PAID ar putea intra în competiţie cu ceilalţi asigurători, care ar putea veni cu preţuri mai avantajoase în încercarea de a câştiga clienţi.

Totodată, reprezentanţii CSA spun că preţul poliţei a fost stabilit în condiţiile în care a fost luat în calcul un grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinţe, iar scăderea numărului potenţialilor asiguraţi pune presiune asupra tarifului poliţei. Andriescu nu crede însă că această modificare ar putea influenţa foarte mult preţul poliţelor obligatorii, în condiţiile în care oricum sunt foarte puţine asigurări facultative.

"Doar 15% din locuinţe sunt asigurate individual, ceea ce înseamnă că tot vor rămâne şapte milioane de locuinţe pentru care se vor încheia poliţe obligatorii. În plus, riscul scade pentru că locuinţele asigurate facultativ sunt concentrate în mare parte în mediul urban, acolo unde riscul de cutremur este cel mai mare", a comentat preşedintele UNSICAR.

PAID a început să vândă poliţe de asigurare obligatorie la jumătatea acestui an şi până la începutul lunii noiembrie fuseseră emise circa 125.000 de poliţe.

Tariful unei poliţe obligatorii este de 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul de construcţie al casei, suma asigurată fiind de 10.000 sau 20.000 de euro. PAID este deţinută de 13 asigurători, Astra, Groupama şi Platinum deţinând câte o participaţie de 15%.

Noua lege mai prevede ca locuinţele situate în clădiri încadrate în casa I de risc seismic să nu fie asigurate pentru niciunul dintre riscurile de catastrofă naturală până la terminarea lucrărilor de consolidare.

Opt ani de discuţii înainte de emiterea primei poliţe

Cronologia discuţiilor dintre autorităţi şi asigurători cu privire la implementarea sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva catastrofelor

2002 - primele discuţii între Guvern şi Banca Mondială privind finanţarea unui pool de catastrofă - o asociaţie a asigurătorilor care să preia riscurile subscrise. Statul insistă să se implice direct în acest mecanism printr-o societate proprie.

februarie 2003 - oficialii guvernamentali anunţau că proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi finalizat în câteva săptămâni, urmând să se aplice din 2004. Proiectul a fost însă abandonat până în 2005.

iulie 2005 - guvernanţii reiau subiectul asigurării obligatorii a locuinţelor şi promit că sistemul va deveni funcţional începând din ianuarie 2006. În acel moment sub 10% din locuinţe erau asigurate contra cutremului sau inundaţiilor.

octombrie 2006 - proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor începe să capete forma finală, aşteptările fiind ca sistemul să devină funcţional în 2007. Statul promitea un împrumut de 300 mil. euro societăţii care urma să emită poliţele.

august 2008 - proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este aprobat de Guvern, dar asigurătorii nu sunt mulţumiţi de forma acestuia. Asigurătorii susţineau că nu doar monitorizarea asiguraţilor va fi o problemă, ci şi constatarea daunelor.

noiembrie 2008 - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) începe să lucreze la normele de aplicare a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Legea urma să intre în vigoare la jumătatea anului 2009.

septembrie 2009 - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii, este înfiinţată de 13 asigurători. Emiterea poliţelor se amână de mai multe ori în următoarele luni.

iulie 2010 - PAID emite prima poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. Până la începutul lunii noiembrie fusesesă emise circa 125.000 de poliţe.

noiembrie 2010 - deputaţii votează un amendament la legea privind asigurarea la catastrofe, prin care proprietarii care au o asigurare facultativă sunt exceptaţi de la încheierea unei poliţe obligatorii.

Ce spun cititorii ZF

Cosmin: Amendamentul este bun, în orice altă situaţie dubla asigurare şi dubla încasare a unei prime de poliţă, pe acelaşi bun, se consideră fraudă.

Doru: Practic va fi o competiţie între PAID şi restul asigurătorilor pe care PAID nu are cum să o câştige.

Ella: Este foarte normal să fie aşa. În schimb poate ar trebui introdusă asigurarea de răspundere civilă şi pentru locuinţe.

Stelian: Legea a fost făcută cu această lacună de la bun început. A trebuit să treacă o bună perioadă de timp ca să îndreptăm lucrurile.


Sursa

15 December 2010