Feriţi de pericolul unui cutremur sunt cei care locuiesc de-a lungul Dâmboviţei şi în Metalurgiei.

23716-0f585118d6c06776ab1b1f2fccff1ea1_14ef910c1f.jpgDacă ar veni un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 - spitalizaţi, 13.000 - răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Cifrele se regăsesc într-un proiect de hotărâre al Consiliului General al Capitalei. Mai bine demolate Experţii angajaţi de Primăria Capitalei au făcut o nouă radiografie a blocurilor care stau să cadă în cazul unui cutremur mare şi au stabilit în ce zone ale Bucureşitului se află acestea. Cele mai multe sunt în centrul oraşului şi au durata de viaţă expirată. Specialiştii din domeniul construcţiilor spun că ar fi mai ieftin ca blocurile care stau să cadă să fie demolate şi construite altele.

Doar 20 de imobile au fost consolidate Până în prezent, autorităţile locale abia au reuşit să expertizeze 1.205 imobile şi să reabiliteze seismic doar 20 de clădiri. Aproximativ 41% dintre clădirile cu risc seismic de gradul I sunt cu patru sau mai multe etaje. "Clădirile de importanţă deosebită care au fost consolidate sunt Hotel Athenee Palace, Hotel Nehoiu şi parţial Muzeul Naţional de Artă al României", se precizează într-un document al muncipalităţii. În condiţiile în care se vor aplica prevederile actelor normative de punere în siguranţă a fondului construit (...), întreaga acţiune necesită peste 50 de ani, iar costurile ar fi de sute de milioane de euro, bani pe care autorităţile locale nu îi au. Potrivit arhitecţilor, nereabilitarea lor, în cel mai scurt timp, ar putea duce la o "tragedie" în cazul unui cutremur de mare.

Zone vulnerabile Cartierele Unirii, Piaţa Romană, Tineretului, Fundeni, Tei- Toboc sunt zonele cu cele mai multe blocuri expertizate seismic. Potrivit unui document întocmit de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cei care nu ar trebui să se teamă de un cutremur devastator locuiesc de-a lungul Dâmboviţei şi în zonele Metalurgiei şi IMGB.

 

Sursa

2 March 2012