Evolutia cererii de locuinte va depinde pe termen scurt, adica in 2010, de mersul programului „Prima casa 2" si de alte sti­mu­lente guvernamentale (gen TVA redusa).

Insa pe termen mediu, in ur­matorii doi ani, factorii esentiali pentru modelarea cererii vor fi con­junctura generala economica si increderea in piata imobi­liara, a declarat Stefania Baldovinescu, coordo­nato­rul Departa­mentului de research din cadrul Colliers International Romania. Din pacate, foarte putine dintre ansamblurile rezidentiale cu peste 200 de unitati locative se incadreaza astazi in plafoanele de pret impuse de programul „Prima casa 2".

Cei care vor inregistra in acest an cifre de vanzari in crestere sunt dezvoltatorii care au in portofoliu apartamente eligibile programului guvernamental, a adaugat specialistul Colliers. In 2009, cererea reala, calculata pe baza contractelor de vanzare-cumparare semnate de catre dez­voltatori cu clienti, a fost de numai 1.300 de unitati locative.

Din acestea, 500 au fost vandute in prima jumatate a anului si 800 de UL in a doua parte a anului. Scaderea fata de anul precedent este de 60%, arata datele centralizate ale Colliers. Astfel, in 2007 s-au semnat contracte de vanzare-cumparare si precontracte (de rezervare) in numar de 7.000.

Un an mai tarziu, cifra a ajuns la 3.600 de contracte (fara precontracte). Urmarind evolutia structurii clientului de pe piata rezi­den­tiala ne dam seama ca o mare parte din cererea de locuinte venea dinspre investitori. Astfel, daca in 2007 din cele 7.000 de locuinte van­dute 5.600 erau cumparate de investitori, iar 1.400 de catre utilizatorii finali, un an mai tarziu, in 2008, numarul investi­to­ri­lor a scazut la 1.080, iar cel al utilizatorilor finali s-a dublat, ajungand la 2.520.

Anul trecut poate fi numit un an al end-userilor, inve­sti­torii facand „act de absenta" totala din statisticile privind vanza­rile de locuinte. Stefania Baldovinescu spune ca utilizatorii finali, clientii din zilele noastre, dau dovada de mult mai mult spirit anali­tic in ceea ce priveste alegerea unei locuinte, sunt mai te­matori in de­mer­sul de cumparare a locuintei, evident din motive de insecuritate sociala si financiara, si continua sa aiba asteptari privind scaderea pretului (sau macar acordarea unui discount substantial).

 


Sursa

17 May 2010