Criza scade taxele notariale. Dupa multele scumpiri aplicate din aceasta toamna, a venit si vremea ieftinirilor. Notarii publici vor reduce semnificativ tarifele pentru autentificarea mostenirilor, pentru vanzarea /cumpararea de proprietati si pentru ipoteci.

14127-cancan.jpgConform noilor reglementari, pentru legalizarea unui contract de ipoteca la un imprumut in valoare totala de 100.000 de lei, onorariul notarial va scadea de la 875 de lei, cat este la momentul actual, pana la 575 de lei. Asadar, notarii publici vor percepe taxe mai mici cu peste 12% pentru imobilele care vor intra in posesia altor proprietari prin cedarea oficiala a drepturilor fostilor proprietari si peste 40% pentru actele de partaj a bunurilor mobile sau imobile. De exemplu, un cuplu divortat care este nevoit sa imparta un teren in valoare de 40.000 de lei va plati la notariat o taxa de numai 421 de lei, in loc de 806 lei, valoarea perceputa in prezent. In ceea ce priveste procedurile succesorale, pe viitor, acestea vor costa mai putin cu aproximativ 10%.

Comisioanele pentru locuintele ANL, stabilite de stat

Romanii care isi vor achizitiona locuinte prin intermediul programelor sociale sau prin Agentia Nationala pentru Locuinte vor plati un onorariu stabilit de stat prin acte normative, la valoarea imobilului, si nu prin raportare la expertizele notariale.


Sursa

7 October 2010