Economia Norvegiei a revenit mai rapid decât estimau analiştii.

www.norvegian.netBanca centrală, Norges Bank, a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,50%, începând astfel prima etapă a redresării treptate a politicii monetare. 

"Activitatea economiei Norvegiei s-a revigorat mai repede decât se anticipa", a declarat Svein Gjedrem, guvernatorul băncii centrale. 

După o scurtă recesiune, Norvegia, care este unul dintre principalii exportatori de hidrocarburi din lume, a revenit pe creştere în al doilea trimestru al acestui an

Datorită măsurilor de relansare ale guvernului, ce deţine un imens fond suveran alimentat de veniturile din petrol, precum şi în urma reducerii dobânzilor la un nimim istoric şi a puterii investiţiilor petroliere, cele mai multe sectoare economice sunt pe verde. 

Excluzând sectorul petrolier şi al transportului maritim, Norvegia urmează să afişeze o creştere de 2,1% în 2010, potrivit estimărilor oficiale, notează realitatea.net. Rata şomajului din Norvegia, stat ce nu face parte din Uniunea Europeană, era de 2,7% în luna septembrie, cea mai redusă din Europa. 

Înaintea Norvegiei, alte două ţări industrializate au majorat dobânda cheie de la începutul crizei mondiale: Israelul, la finele lunii august, şi Australia, la începutul acestei luni. 

În zona euro, dobânda de politică monetară rămâne la 1%, cel mai mic nivel din istorie, în timp ce în Statele Unite, Federal Reserve a menţine dobânda cheie aproape de zero.

 

 

18 November 2009