Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) prezintă „Ghidul privind evaluarea pentru garantarea împrumuturilor", care trasează noi repere în evaluarea garanţiilor reale din portofoliile băncilor.

15808-160287-finante.jpgGhidul este realizat cu sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR), al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) şi reprezintă un instrument important în activitatea de evaluare, în special în aşezarea pe o bază firească a relaţiilor dintre evaluator, instituţia de credit şi solicitanţii de credite.

„Ghidul apare într-o perioadă dificilă, când băncile şi persoanele fizice care iau credite ipotecare au nevoie de repere concrete şi unitare de evaluare", a declarat Filip Stoica, preşedintele ANEVAR. „Ghidul clarifică aspectele tehnice privind evaluarea garanţiilor reale acceptate de bănci şi ajută la completarea cadrului de reglementare referitor la activitatea de creditare", a explicat în continuare Filip Stoica.

Ghidul prezintă activitatea de evaluare în cele trei faze: la acordarea creditului, pe parcursul derulării acestuia şi în faza executării silite. Se adresează evaluatorilor externi sau interni ai instituţiilor de credit, care elaborează rapoartele de evaluare, şi va putea fi aplicat de către instituţiile de credit, evaluatori, auditori financiari şi alţi utilizatori ai serviciilor de evaluare, în diferitele faze ale activităţii de creditare.

„Ghidul îşi propune să crească gradul de transparenţă a relaţiei dintre evaluator şi instituţia de credit şi să delimiteze responsabilităţile fiecăreia dintre cele două părţi în activitatea comună din cadrul procesului de creditare, respectiv activitatea de evaluare a activelor care se constituie ca garanţii ale creditelor. Calitatea valorii proprietăţilor dintr-un portofoliu de garanţii depinde de calitatea rapoartelor de evaluare utilizate în procesul de creditare", a mai spus Filip Stoica.

„Ghidul privind evaluarea pentru garantarea împrumuturilor" creează cadrul general pe baza căruia instituţiile de credit îşi vor elabora propriile norme de evaluare a garanţiilor.

În cuprinsul ghidului sunt tratate aspecte legate de standardele de evaluare, relaţia cu alte standarde profesionale şi cu reglementările BNR, raportul de evaluare, precum şi de practicile nepermise (neetice) ale evaluatorilor, diferenţele existente între situaţia reală a garanţiilor şi cea care reiese din documente, valoarea de piaţă versus valoarea justă, moneda în care se exprimă opinia, influenţa TVA asupra valorii estimate etc.

Ghidul privind evaluarea pentru garantarea împrumuturilor a fost adoptat prin Hotărâre a Consiliului Director al ANEVAR şi este obligatoriu de aplicat de către toţi membrii ANEVAR care sunt implicaţi în evaluarea pentru garantarea împrumuturilor.


Sursa

29 December 2010