Nordul Capitalei trebuie desecat


Averea - 31.05.2006
 

Terenurile din nordul Capitalei mustesc de apa.

Aceasta balteste la o adancime cuprinsa intre 0,5 si 2,5 metri. La prima ploaie mai zdravana exista pericolul ca zeci de comune de langa Capitala si cartierele marginase ale Sectorului 1 sa fie acoperite de ape. Edilii spun ca fenomenul este provocat de structura terenului. Mai exista insa un motiv de ingrijorare: lipsa canalizarii intr-o zona in care s-a construit excesiv in ultimii ani. Singura solutie este desecarea. Zona de Nord a Capitalei, amenintata din ce in ce mai mult de inundatii de proportii, trebuie sa intre urgent intr-un amplu program de combatere a umiditatii excesive, lucru ce se poate realiza numai prin desecarea terenurilor.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii din Primaria Capitalei. Dat fiind pericolul permanent ce pandeste zona, a fost elaborat un proiect care prevede realizarea unui sistem de extragere a apei din pamant, urmand ca aceasta sa fie trimisa in raul Colentina. Astfel, promite Primaria Capitalei, in cel mult un an, exista sansa rezolvarii problemei inundatiilor din zona nordica a orasului. Cercetarile au demonstrat ca in zona de nord a Bucurestiului, intre calea ferata de centura si calea ferata Bucuresti - Constanta, s-a format un fenomen numit suprafreatic. Adica, apa balteste la o adancime cuprinsa intre 0,5 si 2,5 metri. Inspectorii Primariei spun ca umiditatea excesiva este favorizata pe de o parte de lipsa canalizarii, iar pe de alta parte de structura pamantului de lut, sau argilo-prafos. Stefan Agache, director adjunct al Directiei Utilitati Publice din cadrul PMB sustine ca s-a gasit o solutie. „Preluarea apelor se va face in prima faza printr-un sistem de canale deschise (santuri). Ulterior, apa va fi transportata cu ajutorul unor tuburi pana in Lacul Plumbuita din apropierea zonei Pipera“, a spus Agache. Investitia primariei pentru acest proiect va fi de maximum 15 milioane de euro.

Zona de nord care va fi supusa programului de desecare cuprinde trei sectoare principale: in vest, sectorul Sabareni - Mogosoaia, in centru, Afumati - Stefanestii de Sus, iar la est, Voluntari - Pantelimon.



Nicolae Oprea
Averea
 

31 May 2006