Zona de nord a Bucurestiului este in continuare preferata dezvoltatorilor imobiliari, adresandu-se clasei de top, dispusa sa plateasca suplimentar pentru o locatie exclusivista.

Nordul Capitalei, preferat pentru imobiliareDetaliile care fac diferenta intre proiectele rezidentiale situate in vecinatate sunt calitatea executiei si a finisajelor, designul, intimitatea locatiei.

"In prezent, in zona de nord se afla in constructie cele mai multe proiecte rezidentiale, respectiv 36% din numarul total de ansambluri dezvoltate in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov. Urmatoarele zone preferate de dezvoltatori, dupa cea de nord, sunt estul si vestul unde se dezvolta in prezent 28% si, respectiv un sfert din proiectele aflate in curs de constructie", arata consultantii de la CBRE Eurisko.

Proiectele lansate in aceste zone se adreseaza clasei medii, caracterizandu-se prin regim mai mare de inaltime, spatii locative mai mici si o calitate medie a finisajelor si facilitatilor oferite. Ca in orice capitala, sudul se dezvolta mai lent si se adreseaza clasei medii-inferioare.

Acesta reprezinta doar 4% din proiectele aflate in constructie in Bucuresti-Ilfov. In centru predomina dezvoltarile singulare de genul unui imobil de apartamente din cauza lipsei terenurilor libere disponibile, fapt explicat si prin numarul mic de proiecte, care nu depaseste 7%.

Pe de alta parte, in acest an CBRE estimeaza ca numarul de locuinte finalizate va fi mai mic decat cel inregistrat in perioada 2007-2008, din cauza blocarii pietei rezidentiale si bancare.

Potrivit datelor oferite de Eurostat, in 2007, Romania a avut cel mai ridicat ritm real de crestere a pietei constructiilor dintre toate tarile Uniunii Europene, de 33,6%, depasind Polonia, cu un avans de 12,6% si Suedia, cu 10,9%.

La polul opus s-au aflat Marea Britanie, Spania si Slovenia. Valoarea pietei constructiilor a crescut de la 6,8 miliarde euro (2006) si 10,5 miliarde euro (2007) la o valoare totala estimata de 14 miliarde euro la sfarsitul anului 2008.

Cel mai dinamic segment al pietei constructiilor din Romania a fost in ultimii ani cel al constructiilor de spatii locative.

Cu toate acestea, stocul existent de locuinte raportat la 1.000 de locuitori a fost doar de 381 unitati locative in anul 2007, cu mult sub media tarilor UE (472 locuinte) sau CEE (413 locuinte), dar si sub media altor tari vecine ca Ungaria (424 locuinte) ori Bulgaria (486 locuinte).

Sursa

6 February 2009