Noul regulament de acordare a creditelor este în discuţii, la Banca Naţională. Poate cea mai importantă dintre propuneri, scumpirea creditelor imobiliare şi ipotecare, este încă în dezbateri. Reprezentanţii băncilor sunt optimişti că acestea vor rămâne accesibile, însă admit că există posibilitatea ca BNR să găsească util pentru economie să restricţioneze puternic creditarea, deci să crească simțitor costurile.

21469-160287-finante.jpgPreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, a declarat că a transmis către BNR 60 de propuneri privind noul regulament de creditare pentru persoanele fizice. Acestea au fost primite bine de oficialii BNR, care au şi aprobat jumătate dintre acestea, la nivel tehnic. Cele mai importante modificări, spune Gheţea, sunt cele care privesc creditele imobiliare şi ipotecare. Dacă acestea s-ar scumpi atât de mult pe cât au arătat normele iniţiale ale BNR, efectele se vor simţi puternic atât în sistemul bancar, care va fi blocat din nou, cât şi în întreaga economie.

„Este vorba despre afectarea, în general, a activităţii de creditare într-un domeniu foarte important, precum este cel al construcţiei de locuinţe. Este un segment care nu interesează doar persoanele fizice, ci şi antreprenorii care construiesc aceste locuinţe. Noi am propus păstrarea condiţiilor actuale şi, la nivel tehnic, BNR a acceptat această sugestie. Dacă la nivel de Consiliu de Administraţie se va hotărî altfel, nu mai depinde de noi. Nu este simplu să convingi pe cineva că ceea ce propui este bine, logic şi, mai ales, acceptabil din punct de vedere al activităţii bancare", a declarat pentru IMOPEDIA.ro Radu Gheţea, preşedinte ARB.

Noile norme de creditare ar putea intra in vigoare din decembrie

BNR nu poate accepta toate propunerile băncilor, pentru simplul motiv că interesele unei instituţii comerciale nu coincid cu cele ale Băncii Naţionale, spun unii analişti financiari.

„De obicei, băncile comerciale, care au ca obiectiv profitabilitatea, nu pot avea aceleaşi principii ca BNR, care supraveghează din punct de vedere prudenţial activitatea băncilor comerciale. Important este să găsim soluţii împreună", a mai spus preşedintele ARB.

Preşedintele ARB anticipează că noul regulament privind creditarea va putea fi aplicat, cel mai probabil, din luna decembrie, după ce vor fi parcurse toate etapele impuse de procedură.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului. De asemenea, proiectul BNR prevede că, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%, de 15% în cazul creditelor imobiliare în lei şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

CITEŞT ŞI BNR a decis: creditele ipotecare în euro nu se vor scumpi. În schimb, se ieftinesc cele în lei


12 October 2011