Grilele notarilor au doar un scop de taxare şi nimic mai mult, ele nu reflectă preţurile din piaţă, iar criteriile care au stat la baza stabilirii lor sunt discutabile, susţin experţii imobiliari, puşi pe jar de noile grile ale notarilor, care prevăd pentru 2011 preţuri cu mult sub cele de anul trecut.

16349-bloc_de_locuinte_23709fd68d.jpg"Este imposibil de crezut că un apartament localizat în zona Piaţa Unirii din Bucureşti, evaluat în 2008 la un preţ care depăşea 200.000 de euro, poate fi achiziţionat astăzi cu o sumă mai mică de 60.000 de euro, chiar dacă traversăm o perioadă de ieftiniri ale locuinţelor", precizează expertul imobiliar Radu Zilisteanu.

El spune că, pe de altă parte, noile valori ale grilelor s-ar putea să fi fost stabilite şi cu caracter preventiv, unii evaluatori, precum şi notarii, aşteptându-se la o continuare a trendului descedent al preţurilor şi pe parcursul anului 2011.

Câteva sute de lei economisiţi

În acelaşi context, Maria Avramescu, manager al agenţiei imobiliare Casa Mea din Bucureşti, este de părere că scăderile din grilele notarilor sunt supradimensionate. Însă acest lucru nu va avea vreun impact semnificativ asupra preţurilor de tranzacţionare şi nici nu va contribui la o relansare a pieţei, ci doar va aduce impozite mai mici pe tranzacţie.

"Dacă luăm drept exemplu un apartament cu două camere localizat într-un cartier periferic al Capitalei, evaluat în grila notarială, în 2010, la un preţ de 60.000 de euro, care, în grila actuală, are o valoare de 50.000 de euro, acest lucru îi va ajuta pe partenerii tranzacţiei să plătească un impozit mai mic faţă de anul trecut. Asta deoarece în mod sigur ei vor declara suma de 50.000 de euro ca preţ al tranzactiei, chiar daca ea, în fapt, ar fi mai mare", spune Maria Avramescu. Totuşi, diferenţele nu sunt uriaşe, ci de câteva zeci până la câteva sute de lei, în funcţie de valoarea proprietăţii.

Despre diferenţele mari de valori între grila anului trecut şi cea stabilită pentru 2011, managerul Casa Mea spune că nu sunt conforme cu realitatea, în contextul în care agenţiile imobiliare au raportat, pentru anul trecut, scăderi ale preţurilor cuprinse între 25% şi 40% faţă de anul 2008. Cazurile cu scăderi de 70% sunt izolate şi nereprezentative la nivel naţional.

Dezvoltatorii îşi vor vinde mai greu apartamentele

Totuşi, o anumită categorie de jucători din piaţă ar putea fi afectată de valorile noilor grile. Este vorba despre micii dezvoltatori, cei care construiesc şi vând cel mult 20-25 de locuinţe pe an.

"La sfârşitul anului trecut, am finalizat un bloc cu 15 apartamente în Bucureşti pe care l-am scos la vânzare la un preţ de 80.000 de euro pentru fiecare unitate locativă. Însă acum, potrivit noilor grile notariale, ar trebui să am în vedere un preţ de 47.000 de euro, lucru care mă dezavantajează clar atunci când negociez cu un potenţial client, iar el îmi invocă acea valoare ca fiind preţul zonei", ne-a spus Florian Anghel, manager al Habitat 2000.


Sursa

4 February 2011