Noi reglementări în domeniul funciar


BBC Romania- 08.08.2005

 

Guvernul a adoptat astăzi regulamentul de aplicare a noilor legi în domeniul funciar. Acesta prevede termene clare în care autorităţile trebuie să răspundă cererilor foştilor proprietari, dar şi sancţiuni pentru depăşirea acestor termene. Toate cererile pentru retrocedarea terenurilor agricole sau forestiere trebuie depuse până la 22 septembrie:

Aplicarea legislaţiei în domeniul funciar din pachetul legilor proprietăţii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea depinde de regulamentul adoptat astăzi în şedinţă de Guvern.

Ministrul Agriculturii , Gheorghe Flutur a reamintit că începând din 22 iulie curg termenele pentru depunerea cererilor de retocedare a terenurilor agricole şi forestiere.


Aceste cereri pot fi depuse doar până la 22 septembrie, dată după care foştii proprietari vor fi decăzuţi din drepturi.

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur (foto):

"Această hotărâre de guvern simplifică foarte mult lucrurile, deoarece dă termene
comisiilor locale şi judeţene. Avem termene de zece zile pentru cei care sunt recunoscuţi de toţi vecinii funciari şi terenul nu este ocupat să poată fi puşi în posesie. Sau 45 de zile este perioada pentru rezolvarea problemelor de către o comisie locală, comunală, care trebuie să facă analiza şi să o trimită spre validare la comisia judeţeană. După ce se validează, 30 de zile este termenul în care trebuie puşi în posesie proprietarii de păduri".

Conform regulamentului adoptat astăzi de guvern, proprietarii de terenuri aflate sub luciu de apă, vii, livezi sau pe care s-au realizat investiţii trebuie ca în termen de 90 de zile să ajungă la un acord cu cei care au realizat investiţia, pentru a fi despăgubiţi la valoarea de piaţă. În cazul în care nu ajung la un acord atunci pot cere comisiilor de retrocedare să fie despăgubiţi.

Regulamentul prevede şi sancţiuni în ceea ce priveşte nerespectarea calendarului de retrocedare de către comisii dar şi pentru instituţiile statului care deţin documente referitoare la proprietate şi nu le pun la dispoziţia celor interesaţi.

Ministrul Gheorghe Flutur a spus că apariţia acestui regulament va grăbi formarea comisiilor comunale şi judeţene de retrocedare:

"În comisiile judeţene am prevăzut să participe membri reprezentanţi ai
asociaţiilor de proprietari de terenuri agricole şi forestiere, precum şi reprezentanţi ai administratorilor privaţi. De exemplu, în domeniul forestier sunt structuri silvice private şi reprezanţii lor vor face parte din aceste comisii judeţene. De asemenea am simplificat procedurile ca să putem accelera acest proces de retrocedare".

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, a estimat că vor exista cereri de retrocedare pentru aproximativ 500 de mii de hectare de teren arabil şi 2 milioane de hectare de păduri.

Ministrul Flutur a reamintit şi că în pachetul legilor proprietăţii se regăsesc prevederi care se referă la protejarea proprietăţilor private şi tulburarea de posesie sau încălcarea dreptului la proprietate, care vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 7 ani conform modificărilor aduse Codului Penal.

Sorin Dragomir - BBC

8 August 2005