Anul 2015 se arată a fi unul ceva mai bun decât 2014, pentru cei care își caută un loc de muncă. Unele domenii sunt mai ofertante decât altele, iar industria prelucrătoare pare să fie domeniul cel mai optimist, în această prinvință. De asemenea, în finanțe, bănci și asigurări se caută în continuare noi angajați. La cealaltă extremă sunt agricultura și construcțiile. Iar dacă în agricultură se estimează câteva posturi libere, în domeniul construcțiilor se discută deja despre viitoare disponibilizări.

36015-angajari.jpgÎn primul trimestru al anului viitor se estimează că se vor face angajări cu 3% mai mult față de același interval al anului trecut. Avansul nu este unul notabil, luat de sine stătător. Dar interpretat într-un context mai amplu, el arată semne de stabilitate la nivel general.  

În fiecare trimestru al ultimilor patru ani, angajatorii au raportat intenții de angajare pozitive, având constant planuri de a crește forța de muncă, raportat la trimestrul anterior. Astfel, numărul total de locuri de muncă a crescut de la trimestru la trimestru, chiar dacă a fost vorba despre creșteri mici. Dar cei care își caută un loc de muncă pot să se aștepte la oportunități de angajare și în primul trimestru al lui 2015”, arată Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Faptul că numărul angajărilor cu crește puternic poate fi explicat prin dorința angajatorilor de a rămâne în expectativă până când vor regăsi stabilitate pe scena politică și economică, astfel încât să își poată face un plan de business pe termen mediu și lung.

  • În total, 13% dintre angajatori anunță creșteri ale numărului de angajați
  • 12% anticipează restructurări
  • Iar 73% nu au planuri de a modifica numărul angajaților, în următoarele luni

Companiile din industria prelucrătoare conduc topul celor care plănuiesc angajări, cu o creștere a numărului de posturi disponibile de 17%, față de primul trimestru al anului trecut. În finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +14%. Acest procent este cu 4 procente mai slab decât cel din ultimul trimestru din acest an, dar cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în primele trei luni ale anului. Un avans important se regăsește în sectorul de energie electrica, apă și gaze, unde se regăsește o previziune de +3%, care înseamnă o creștere de 6 procente față de trimestrul patru din acest an. În agricultură, silvicultură și pescuit vor fi cele mai puține locuri de muncă noi, iar în construcții se estimează o evoluție negativă de -3%. Aceste noi locuri de muncă sunt distribuite egal pe întreg teriitoriul țării, dar se regăsesc cu precădere în marile orașe.

CITEȘTE ȘI: