Experţii fiscali din marile companii de consultanţă sunt convinşi că tranzacţiile cu locuinţe erau supuse taxării şi înainte ca proprietarii să afle acest lucru. Cei care au cumpărat, apoi au revândut case înainte de 2008 vor plăti şi Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), dar şi penalităţi de întârziere, avertizează consultanţii fiscali.

foto:adevarul.roMembrii unei asociaţii de contribuabili care au tranzacţionat case înainte de 2008 şi acum sunt urmăriţi de Fisc în vederea plăţii TVA se întrunesc astăzi, la Bucureşti, pentru a protesta faţă de această plată retroactivă, măsură pe care o consideră abuzivă.

În această situaţie se află câteva mii de persoane care au cumpărat, apoi revândut de mai multe ori diverse case, tranzacţiile respective având „caracter de continuitate" din punct de vedere fiscal.

Veşti proaste de la Fisc

Aici se încadrează şi cei care au construit blocuri de locuinţe fiind înregistraţi ca persoane fizice, apoi au vândut la bucată respectivele apartamente. Pentru toţi aceşti contribuabili, Fiscul vine cu o veste extrem de proastă: la momentul iniţierii investiţiei, şi persoanele fizice erau considerate ca plătitoare de TVA în cazul în care efectuează tranzacţii cu caracter de continuitate, chiar dacă în anii 2006-2008 nu se ştia foarte clar acest lucru. Astfel că ei erau obligaţi să se înregistreze ca plătitori de TVA înaintea demarării investiţiilor şi să efectueze plata chiar în prima lună după acest „moment zero".

Sursa

3 February 2010