„2011 în teorie ar trebui să fie un an mai bun decât 2010. Şi 2010 ne doream şi speram să fie un an mai bun decât 2009, din păcate a fost mai prost, aproape toate domeniile au înregistrat o nouă scădere" apreciază Ionuţ Negoiţă, unul dintre dezvoltatorii imobiliari importanţi din piaţa românească.

15841-ionut-negoita-12168.jpgEu cred că prima jumătate a lui 2011 nu va fi sub nicio formă mai bună decât 2010. Nu aş vrea nici să fiu pesimist şi să cred că va fi mai slabă şi că vom continua să înregistrăm scăderi. Totuşi în a doua jumătate a lui 2011 cred că lucrurile încep să îşi revină cât de cât vor şi vom începe o creştere destul de timidă şi lentă.

Ce ar putea determina o creştere a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară?

Simplu, dacă economia începe să funcţioneze şi încep banii să circule va fi o diferenţă, o componentă importantă a crizei a fost şi este faptul că oamenii sunt speriaţi. Eu cred că sunt multe persoane care îşi permit o locuinţă, care au bani puşi deoparte şi care au nevoie de o locuinţă, dar nu fac pasul pentru că nu ştiu ce va fi mâine. Odată ce climatul economic va fi unul mai optimist şi mai stabil, atunci oamenii vor începe să aibă încredere şi vor începe să şi acţioneze în consecinţă. În România necesarul de locuinţe este foarte mare, sunt foarte mulţi oameni care îşi doresc şi care îşi permit, e o chestiune de timp până când vor depăşi această perioadă de nesiguranţă şi instabilitate.

Pe ce segment al pieţei pariaţi în 2011?

Pe cel rezidenţial şi aş explica asta prin faptul că aici se vând entităţi mici, apartamente, nu este vorba de sume mari cum este în alte domenii, cum ar fi cel hotelier sau de birouri unde vorbim de investiţii foarte mari, de bani mulţi care sunt greu de accesat şi presupun o prudenţă foarte mare şi din partea băncilor. Aşa când vorbim de sume de 50.000-80.000 euro, chiar 100.000 euro băncile sunt mai deschise în cazul acestor împrumuturi decât în cazul celor de milioane de euro.

Vor începe românii să se orienteze cu precădere spre locuinţele noi în viitorul apropiat?

Cred că da şi e normal să fie aşa şi asta pentru că pe lângă faptul că sunt noi au şi alte avantaje, beneficiază de multe facilităţi şi în acelaşi timp sunt destul de aproape de cele vechi, mă refer ca preţ. Un amănunt foarte important de reţinut, locuinţele noi fiind bine izolate au costuri de întreţinere mult mai mici, în comparaţie cu cele vechi.

Sunt voci care spun că vom asista la multe executări silite anul acesta. Ce soluţie vedeţi pentru dezvoltatorii care au datorii la bănci, dar nu au vânzări?

E complicat în general să dai sfaturi şi mai ales într-o situaţie de genul acesta pentru că băncile te îngrădesc şi nu îţi oferă o flexibilitate destul de mare încât să adopţi o strategie pe care o ştii, în care crezi, dar nu o poţi aplica. În cazul meu un avantaj a fost acela că mi-am finanţat singur proiectele şi am putut lua decizii destul de drastice pe care sunt convins că banca nu mi le-ar fi acceptat niciodată şi vă dau un exemplu. Imediat ce a venit criza am coborât preţurile de la 95.000 euro la 60.000 euro, adică o scădere de circa 40%. Acest lucru m-a făcut să pot vinde în continuare, să merg mai departe, dacă eram finanţat de bancă nu aveam nicio şansă.


4 January 2011