Negând existenţa "grupurilor de interese",
şereş aruncă preţul gazelor în curtea dealerilor

Adevarul - 11.01.2006
 

La acuzaţiile lui Traian Băsescu, privind grupurile de interese din preajma Ministerului Economiei şi Comerţului, Codruţ şereş i-a cerut acestuia să le precizeze, altfel preşedintele va cădea în ipostaza de "tăinuitor".

În ceea ce priveşte preţul gazelor, oficialul MEC a declarat că acestea au cel mai bun preţ de import, formulat şi negociat corect. Cât despre criza gazelor, Codruţ şereş susţine că aceasta este "mentală, nu reală".

Atacul, cea mai bună apărare

La atacurile venite dinspre preşedintele Traian Băsescu, potrivit căruia preţul gazelor a crescut datorită grupurilor de interese care se învârt în jurul MEC, Codruţ şereş a încercat să pună lucrurile la punct în mod ferm. El s-a apărat atacând şi invitându-l pe Traian Băsescu să precizeze care sunt acele grupuri: "Sunt sigur că preşedintele Traian Băsescu are informaţii la îndemână privind aceste grupuri de interese şi cred că le poate pune la dispoziţia opiniei publice. Altfel, după un an de prelungire a suspansului, dacă nu le precizezi, s-ar putea să fii încadrat în zona de tăinuire, ceea ce este extrem de grav".
şpaga trebuie căutată la titularii de contract.

Ministrul economiei a reluat ieri în discuţie şi preţul gazelor, declarând că acesta este stabilit în funcţie de cotaţiile internaţionale la păcură şi motorină, dar şi de discountul acordat în funcţie de durata contractului şi de cantitatea achiziţionată. şereş susţine că MEC nu este titularul contractelor de import al gazelor naturale, ci societăţile comerciale din România: Distrigaz-Sud, Distrigaz-Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti şi consumatorii eligibili.

Acestea încheie contracte prin Gazexport, Wintershall şi IMEx Oil. Referitor la o eventuală şpagă, ministrul economiei a declarat că aceasta trebuie căutată în zona societăţilor comerciale titulare pentru importul de gaze, fie private, fie de stat


Elena Parvu - Adevarul
 

11 January 2006