Proiecte de dezvoltare din sistemul medical sunt anuntate pentru 2011-2012 in sectorul spitalelor si clinicilor private. Zborul investitiilor ar putea fi frant din cauza unor „scapari" legislative.

17806-asdasd.jpgInvestitii in valoare de peste 200 de milioane de euro anuntate de investitori din sistemul medical privat se afla in pericol de sistare, iar zborul „industriei" ar putea fi frant din cauza unor regle­mentari urbanistice venite pe neasteptate atat pentru potentialii in­vestitori, cat si pentru autoritatile exe­cutive locale.

Stefan Dumitrascu, arhitect-sef al Sectorului 3, spune ca a trebuit sa tri­mita la „plimbare" cativa investitori care intentioneaza sa dezvolte proiecte importante in sectorul medical privat, din cauza limitarii drepturilor pro­prietarilor de terenuri de a initia elaborarea unor PUZ-uri sau PUD-uri. In afara de asta, Ordonanta 7/2011, care teoretic elimina urbanismul derogatoriu din Bucuresti, inlatura si investitiile, legiuitorul uitand, pur si simplu, sa ofere vreo solutie companiilor care vor sa construiasca infrastructura sociala pri­vata, in special clinici si spitale. „Am cativa investitori care imi cer PUZ-uri pentru niste proiecte de clinici private. Eu sunt obligat sa-i refuz pentru ca pri­maria nu are bani sa faca aceste planuri urbanistice. Pe de alta parte, nici soli­citantul, in cazul de fata investitorul, nu poate initia pe banii sai elaborarea unui asemenea act, deoarece noua lege in domeniul urbanismului nu-i permite", declara Dumitrascu.

Arhitectul-sef sustine ca Ordonanta 7/2011 reprezinta acum o mare piedica pentru cei care vor sa construiasca cli­nici private, iar daca multe proiecte din acest an au plecat in circuitul comercial cu PUZ-uri luate pe vechea legislatie, frana legislativa se va activa la adevarata dimensiune abia din 2012.

Comenzi record pentru spatii medicale

Pana atunci, comenzile de noi spatii medicale - clinici, spitale, cabinete etc. - au depasit recordurile anilor precedenti. Avalansa de noi investitii este confir­mata si de birourile de arhitectura, cele la care investitorul apeleaza in primul rand. Andrei Uleia, leading architect al companiei Da_Sein, spune ca o majorare a noilor comenzi pentru proiectare se inregistreaza in zona spitalelor si clini­cilor private.

„Acest sector a crescut cu apro­ximativ 15% in acest an, fiind urmat ca importanta de proiectele de conversie functionala, gen rezidential in hotel sau viceversa si proiectele de retail", pre­cizeaza Uleia.

Totodata, anul trecut, companiile din sectorul medical privat au fost printre cei mai activi chiriasi pe piata spatiilor de birouri, depasind cu mult activitatea de „relocare" a colegilor din sectorul farma, in mod traditional printre cei mai activi chiriasi pe piata spatiilor de birouri.

Furnizorii principali de servicii medicale private vor investi, in perioada 2011-2012, peste 200 de milioane de euro in spitale, competitia pe acest sector, considerat nesaturat, urmand sa se accentueze in perioada urmatoare, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Mobilele cresterii

Livrarile de noi servicii medicale private au loc intr-un moment in care sistemul medico-sanitar public traver­sea­za ultima faza a unei crize lungi de 20 de ani si care este acum exprimata prin in­chi­derea de unitati sanitare si fuga per­so­nalului medical in sistemul privat (au­­tohton sau cel din strainatate).

In afara de proiectul normativ al Minis­teru­lui Sana­ta­tii de a introduce sistemul de co­plata a serviciilor medicale de stat, efi­ci­enta sistemului medical privat va con­vin­ge tot mai multi pacienti sa pre­fe­re acest tip de ser­vi­cii. Aceste mobile au de­te­r­­minat jucatori importanti sa in­­ves­teasca in spitale si clinici private, apre­ciaza consultantii Regatta. Astfel, Medi­co­ver si Sanador au in plan des­chi­derea de spitale, initiative similare fiind duse deja la indeplinire de Centrul Medical Unirea (CMU) sau de MedLife, ultimul investind intr-un spital cu 75 de paturi in Brasov si intr-o clinica de mari di­me­n­siuni. Expan­siunea nationala a Med­Life se face si prin preluarea unor uni­tati existente, ca in cazul Genesys Medical Clinic din Arad (4.000 mp spatii), pentru controlul caruia MedLife a platit aproximativ 3 mil. euro. La fel a procedat si CMU, care a preluat anul trecut spitalul si clinicile Euroclinic de la grupul Eureko.

Clinici cu cele mai mari investitii

Sanador

Sanador a deschis recent cel mai mare spital privat din Bucuresti (290 de paturi) care a necesitat o investitie de 40 mil. euro. Acesta este al treilea spital privat la nivelul Capitalei dupa cele inaugurate de Euroclinic (CMU) si Life Memorial (MedLife).

CMU

Centrul Medical Unirea, cel mai mare lant de clinici private din Romania (rezultat in urma fuziunii cu Euroclinic), a contractat la inceputul anului aproximativ 18 mil. euro pentru un nou spital (al saselea) in afara Capitalei si trei policlinici in Bucuresti. In prezent, CMU opereaza 23 de policlinici si cinci spitale.

MedLife

MedLife va investi 25 mil. euro in trei spitale, noi clinici si farmacii, dar si achizitii de unitati medicale. MedLife va deschide in prima jumatate a anului trei spitale, unul de pediatrie in Baneasa (120 de paturi), un spital de urologie in zona Obor (50 de paturi), precum si un spital generalist la Brasov (75 de paturi). Tot anul aces­ta, MedLife va inaugura o clinica in zona Titan din Bucuresti, o investitie de 0,5 mil. euro, avand in plan un spital multidisciplinar in zona Floreasca si altul la Cluj-Napoca.

ON Clinic

Una dintre cele mai mari retele internationale de clinici private, cu peste 120 de sucursale in intreaga lume, ON Clinic, are in plan dezvoltarea in acest an a cel putin 10 noi filiale in tara noastra. Compania a intrat in Romania in anul 1998, fiind prezenta in orase precum Bucuresti, Iasi, Timisoara, Sibiu, Craiova, Brasov, Constanta, Baia Mare, Oradea si Piatra Neamt.


Sursa

26 April 2011