Municipalitatea nu poate investi în imobile care nu îi aparţin


Adevarul - 13.06.2006
 

Aproximativ 85% din locuitorii Capitalei trăiesc viaţa la bloc. Aproape două treimi nu îşi permit să plătească întreţinerea, conform estimărilor Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.

Reprezentanţii Ligii susţin că, din  cauza creşterii prognozate a costului utilităţilor publice în 2007, populaţia va cunoaşte un nou puseu de sărăcire, mai accentuat chiar decât în anii trecuţi. În acest context, nu poate fi vorba de strângerea unor fonduri care să fie direcţionate către întreţinerea aspectului exterioarelor clădirilor.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că, potrivit legii, municipalitatea nu poate investi în imobile care nu îi aparţin. Primăria s-ar putea implica doar în programul de "placare" a blocurilor cu panouri termo şi fonoizolante, pentru care trebuie să garanteze împrumuturile la bănci, a precizat viceprimarul Răzvan Murgeanu.

"România se va confrunta cu perspectiva unor ghetouri cu familii sărace, prinse în capcana unor proprietăţi necorespunzătoare, pe care nu au posibilitatea să le întreţină", este semnalul de alarmă tras de Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat.

Asociaţiile din toată ţara aduc în atenţia guvernului problemele de natură fizică, economică şi legislativă. Majoritatea blocurilor au probleme structurale majore, sunt necorespunzător izolate şi chiar pun în pericol sănătatea şi viaţa locuitorilor. Izolaţiile necorespunzătoare, alături de infrastructura internă şi externă prost întreţinute, conduc la pierderi şi costuri ridicate ale utilităţilor.

După ce fac faţă cheltuielilor zilnice, puţine din familiile care au apartamente în proprietate mai au resurse disponibile suficiente cu care să contribuie la costul întreţinerii regulate şi a reparaţiilor minore. şi mai puţine sunt cele care pot face economii pentru reparaţii minore ale clădirilor.

Situaţia este exacerbată prin faptul că toţi cei care au posibilitatea să dea bani îşi găsesc propria soluţie prin plecarea din apartament şi cumpărarea unui apartament nou de calitate mai bună. Perspectiva ghetourilor este alimentată şi de suplimentarea cheltuielilor de întreţinere locativă comună cu cele individuale, cum ar fi electricitatea sau telefonul. Problemele asociaţiilor de proprietari sunt accentuate de proasta colaborare cu serviciile de specialitate din cadrul primăriilor, dar şi de durata nejustificată a acţiunilor în instanţă în cazul litigiilor din cadrul asociaţiilor.

"România se va confrunta cu perspectiva unor ghetouri cu familii sărace, prinse în capcana unor proprietăţi necorespunzătoare, pe care nu au posibilitatea să le întreţină"
Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat



Georgina Baciu
Adevarul
 

13 June 2006