Zona Muncii este una dintre cele mai bine poziţionate din Capitală. Cu acces direct către toate punctele importante ale oraşului, mijloace de transport în comun, multe parcuri şi locuri de petrecere a timpului liber precum şi şcoli, magazine sau pieţe, Muncii este un cartier vizat de mulţi clienţi. Mai ales în condiţiile în care, în funcţie de poziţionare, apartamentele au atât preţuri accesibile programului Prima Casă, precum şi tarife destinate clienţilor de lux.

23691-piata_muncii.jpgÎn zona Muncii, cele mai vechi blocurile sunt construite în anii 1960, iar cele mai noi, în ultimii ani. Cartierul s-a dezvoltat pe etape, motiv pentru care zonele locuite sunt delimitate în funcţie de vechimea blocurilor. După cum era de aşteptat, cele mai vechi construcţii sunt şi cele mai ieftine.

Apartamentele din anii 60 sunt mult mai mici, iar acolo cumpărătorii sunt doar cunoscătorii care sunt dispuşi să treacă cu vederea peste acest lucru. Vorbim de blocurile ruseşti din Basarabiei şi tot ce este adiacent spre Baba Novac. Dar avantajele sunt multe: zona este mult mai accesibilă ca preţ, este curată, civilizată, cu multă verdeaţă, parcuri. În cealaltă parte a Muncii, din contră: sunt apartamente cu suprafeţe mai mari, dar nu beneficiază de spaţii verzi”, spune Elena Oprea, broker Imobagent.

Acolo, cele mai ieftine apartamente cu două camere pornesc de la 53.000 euro. Este vorba despre oferte care apar destul de rar. Preţul maxim pentru aceste oferte este de 60.000-62.000 euro.

Pe unii, nu îi interesează blocurile vechi. Se leagă de neajunsurile lor. Alţii, neavând foarte mulţi bani, apelând la Prima Casă, nu prea mai au pretenţii. Aici se fac cele mai multe tranzacţii”, afirmă un oficial al agenţiei Syntax.

Preţurile cerute de proprietari sunt cu zeci de mii de euro mai mari decât sunt dispuşi clienţii să plătească

Următoarea zonă ca vechime este cea a blocurilor construite în anii 1980. Acolo, preţurile cresc considerabil, iar numărul tranzacţiilor scade direct proporţional. Cu atât mai mult cu cât banii pe care clienţi sunt dispuşi să îi cheltuiască nu sunt suficienţi pentru proprietari.

Bugetul clienţilor, pentru două camere, începe cu 80.000 euro, iar pentru trei camere porneşte de la 90.000 euro. Proprietarii în schimb, cer 100.000 euro pentru două camere şi 130.000 euro pentru trei camere. Este o situaţie foarte delicată. Clienţii sunt foarte pretenţioşi, vor ca apartamentul să fie cât mai bun, dar nu vor să plătească prea mult pentru asta. De cealaltă parte, proprietarii cer puţin cam mult”, continuă reprezentantul Imobagent.

În zona blocurilor construite după anul 2000, preţurile cresc chiar mai mult, ceea ce face ca tranzacţiile să fie destul de rare.

„Suprafeţele blocurilor din 2000 sunt cele mai mari. La două camere, de exemplu, vorbim despre 60 mp. Spre comparaţie, blocurile din anii 80 au suprafeţe de 55 mp, iar cele din 1960 pot ajunge la 48-50 mp. În plus, construcţiile sunt noi şi de calitate, nimeni nu a contestat acest aspect”, spune Elena Oprea.

Clienţi interesaţi de case în zonă preferă să cumpere teren şi să construiască singuri

O categorie aparte este cea a caselor. Este vorba despre construcţii vechi ale lumii bune din Bucureştiul de altă dată. Poziţionarea şi raritatea ofertelor face ca preţul acestora să fie însă prea mare pentru mulţi dintre clienţii interesaţi.

 „Casele sunt poziţionate mai către Vatra Luminoasă. Sunt case vechi, care se vând între 200.000 şi 350.000 euro, depinde de suprafaţa de teren şi suprafaţa construită. Cele mai multe sunt construite între 1936 şi 1960. Aproape 60% dintre ele sunt renovate. Terenul are, în general, 200 mp iar amprenta la sol este undeva la 80-100 mp. Dar la o sumă aşa de mare, clienţii ori se orientează către alte zone, ori vânează terenurile din zonă şi construiesc singuri”, spune oficialul Syntax.

Terenurile în schimb, sunt o raritate în zonă. Oricum, chiar şi atunci când se găsesc, sunt ocupate de o proprietate. Este vorba despre terenuri cu case demolabile, iar clienţii găsesc mai avantajos să îşi asume toate costurile demolării decât să plătească preţul cerut de proprietarii caselor mai noi.

 CITEŞTE ŞI: Ştirbei Vodă – acolo unde proprietarii încă vând la preţurile de dinainte de criză

 

1 March 2012