Capacitatea de cazare din Capitală va creşte cu 30% în următorii ani. Până la sfârşitul lui 2011, pe piaţa hotelieră din Bucureşti vor apărea 8 noi hoteluri, conform unui raport al companiei CBRE|Eurisko.

Multe hoteluri noi – cate vor sta goale?Noile dezvoltări vor fi hoteluri de 4 si 5 stele şi vor avea o capacitate de până în 200 de camere. Totuşi, această creştere reprezintă mai puţin de jumătate din numărul hotelurilor anunţate în ultimul trimestru din 2007.

Pentru acest an, se estimează o creştere a capacităţii de cazare în hoteluri. Potrivit companiei de consultanţă imobiliară CBRE|Eurisko, pe piaţă vor apărea încă 600 de camere, deschise atât în proiecte noi, cât şi prin extinderile celor existente.

"În 2009 se preconizează ca ritmul de creştere economică să continue să încetinească, iar oamenii de afaceri, principalii clienţi ai pieţei hoteliere din Bucureşti, îşi vor reduce atât perioada de şedere, cât şi cheltuielile de călătorie," se arată în raportul companiei de consultanţă imobiliară CBRE|Eurisko.

Dintotdeauna Capitala a fost o destinaţie de business, şi nu una turistică. 85% din clienţii hotelurilor bucureştene sunt oameni de afaceri. În ce priveşte turiştii, 95% din cei sosiţi să viziteze Bucureştiul sunt din Europa. Ca şi alte capitale, Bucureştiul înregistrează o scădere a veniturilor pe suprafaţa disponibilă şi pe ocupare, datorită costurilor crescute şi îngheţării creditelor.

Specialiştii CBRE|Eurisko estimează că "Bucureştiul nu va mai fi o zonă fierbinte pentru investiţii, doar jumătate din proiectele hoteliere aflate în execuţie vor fi date în folosinţă în 2009. Cu toate acestea, proiectele arată că, în oraşele din provincie (Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi), hoteluri noi vor fi inaugurate în următorii ani."

Anul trecut, capacitatea de cazare din Bucureşti a crescut cu aproximativ 30% faţă de anul 2007, cea mai mare creştere înregistrată din 1989. Anul trecut au fost inaugurate 4 hoteluri, de peste 100 de camere: Rin Grand (1.480 camere), Bucharest Radisson SAS (424 camere), Ramada Plaza (300 camere) şi Hello (156 camere).

În ciuda creşterii mari din 2008, în ultimul trimestru, mai multe proiecte de hoteluri au fost amânate sau abandonate din cauza problemelor economice.

În prezent, Bucureştiul are o capacitate de cazare 10.300 de camere, distribite în 118 hoteluri de la o stea până la cinci stele.

16 februarie 2009