C:\WINDOWS\Desktop\RUN-B.I\w37\info_run_ziual_2708.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
MTCT va sustine cresterea numarului de constructii

ZIUA -  07.05.2004

             Creditele ipotecare se vor alinia tendintelor europene

            ANL nu va da credite decat 4 sau 5 ani * 97,5% din fondul locativ este privat * Tendintele europene sunt de scadere a dobanzilor ipotecare
"In Romania 97,5% din fondul locativ al Romaniei este privat iar romanii muncesc de cele mai multe ori toata viata pentru a-si cumpara o casa, in timp ce, in Vest, intre 35-55% din populatie locuieste cu chirie", a declarat Sergiu Sechelariu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prezent la "Forumul Imobiliar", organizat, saptamana aceasta de Fin Media.

             El a subliniat ca in conditiile in care Romania se afla in plin efort de aderare la Uniunea Europeana, trebuie sa se dezvolte rapid si piata imobiliara dar si instrumentele de finantare pentru acest segment. "Ne gasim in plin efort de aderare la Uniunea Europeana. Chiar daca problematica sectorului locativ si a constructiilor de locuinte nu fac obiectul vreunui capitol de negociere, cadrul mai larg al dezvoltarii durabile - atat de important pentru politicile promovate de Uniunea Europeana - cuprinde implicit si aceste domenii.

           Acesta este motivul pentru care Strategia Nationala de Dezvoltare Economica are o componenta importanta referitoare la domeniul locativ. Numai dezvoltarea economica sustinuta, o inflatie mica, un deficit bugetar limitat poate pune in miscare sectorul constructiilor de locuinte", a subliniat Sechelariu. El a mai spus ca principala sarcina a "statului" este aceea de a elabora politici si programe specifice acestui sector mai precis de a incuraja sectorul privat de a produce cat mai multe locuinte.

          "Odata cu introducerea monedei unice in Uniunea Europeana, dobanzile ipotecare, in toate tarile din zona Euro, s-au apropiat si chiar au scazut contribuind astfel la imbunatatirea accesibilitatii finantarii locuintelor pentru o patura mai larga a populatiei. In Romania s-au pus bazele unui nou sistem de finantare bazat pe creditul ipotecar si vom actiona ca de el sa poata beneficia si la noi un segment cat mai mare din populatie", a mai spus Sechelariu.

            In acest context, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va renunta la acordarea creditelor ipotecare in urmatorii patru-cinci ani. "ANL a promovat creditul ipotecar pentru ca exista foarte putine societati care sa ofere acest produs. Vom ramane pe piata pentru a controla preturile si pentru a atrage cat mai multe firme. Dupa cativa ani vom vinde, vom privatiza portofoliul nostru, executiile, garantiile etc.", a spus Sechelariu.

           El a aratat ca preturile locuintelor construite prin ANL se situeaza la cel mult 300 de euro/mp, valoare de peste doua ori mai mica decat cea practicata de principala societate care vinde unitati locative prin credit ipotecar, Impact Bucuresti. "Impact este, deocamdata, singura societate importanta care vinde prin credit ipotecar. In timp, acest produs va fi generalizat pe piata, vor aparea si alte societati, iar ANL va renunta la el", a mai spus Sechelariu.

Corina SCARLAT

 

7 May 2004