0-946-95460mare.jpgGrupul a anunţat investiţii de 500 mil. euro în următorii 2 ani
Compania vizează şi segmentul office şi cel de retail
În provincie, Ploieştiul, Constanţa şi Braşovul figurează pe harta BSG

In ciuda temerilor ce plutesc de ceva vreme deasupra pieţei imobiliare româneşti în general şi asupra segmentului rezidenţial în particular, investitorii străini îşi continuă în forţă activitatea. Este şi cazul Beny Steinmetz Group (BSG), companie prezentă în ţara noastră de 1 an şi jumătate şi activă prin brandul aferent diviziei sale de real-estate - Seven Hills. Compania şi-a anunţat săptămâna aceasta intenţia de a dubla investiţiile pe care le derulează la ora actuală, urmând ca în cursul următorilor doi ani să ajungă la o valoare totală a activelor româneşti de 1 miliard de euro. "Credem că România va fi una dintre cele mai importante ţări din portofoliul Seven Hills din toată lumea", a declarat Moshe Agavi, Country Manager BSG Group.


Investiţiile viitoare ale companiei, a precizat acesta, vor fi îndreptate atât spre valorificarea potenţialului pieţei rezidenţiale, cât şi spre construirea unui proiect office (în Bucureşti) şi a unor centre comerciale (cel puţin un mall în Capitală, dar şi în alte oraşe ale ţării). Pe piaţa din provincie, un loc deosebit îl ocupă Ploieştiul, unde se află în faza de planificare un proiect rezidenţial, dar şi Braşovul şi Constanţa, unde compania intenţionează să construiască complexuri de locuinţe. "Ceea ce avem în plan acum este de ajuns pentru 4-5 ani de activitate intensă", a precizat Agavi cu privire la planurile pe termen scurt şi mediu ale companiei.

Rezidenţialul abia începe să se mişte, iar cererea de acoperit e uriaşă

Acesta ne-a explicat că din punctul de vedere al BSG nu există niciun motiv de teamă în ceea ce priveşte eventualitatea extinderii crizei imobiliare americane asupra rezidenţialului autohton. Argumentul BSG? Dezvoltarea pieţei româneşti este încă la început, astfel încât o prăbuşire este improbabilă. Până de curând, a adăugat Agavi, dezvoltatorii şi investitorii s-au axat mai mult pe tranzacţionarea de terenuri (ceea ce a creat, suntem noi de părere, o presiune în avans asupra pieţei). "Deşi toată lumea vorbeşte de rezidenţial, proiectele au început cu adevărat abia în ultimul an", a precizat reprezentantul BSG.
În contextul în care, la ora actuală, "România are o cerere uriaşă de acoperit", probabilitatea prăbuşirii pieţei este una destul de redusă, cel puţin pentru viitorul apropiat. Agavi a remarcat însă că una dintre problemele cu care se confruntă imobiliarul românesc în prezent este puterea destul de redusă de cumpărare a românilor. Perspectivele de soluţionare a acestei probleme sunt însă, în opinia lui Agavi, cât se poate de pozitive. "Nu cred că puterea de cumpărare va scădea, ci că, dimpotrivă, va creşte", ne-a arătat acesta. Dezvoltarea sistemului de credite va fi, de asemenea, unul din factorii fundamentali ce va contribui la sedimentarea pieţei. "Pe viitor, piaţa creditelor ipotecare va deveni mai sofisticată", a subliniat reprezentantul companiei.

În prezent, compania derulează 4 proiecte în Capitală şi unul în Ploieşti

În ceea ce priveşte investiţiile pe care BSG le derulează actualmente în ţara noastră - în valoare de 500 milioane de euro - acestea sunt distribuite între 5 proiecte rezidenţiale, dintre care 4 în Capitală şi unul în Ploieşti. Cel mai mare dintre ansamblurile din Bucureşti - West Park Residential - cumulează o investiţie de 120 milioane de euro, ce va fi finalizată odată cu livrarea în întregime a proiectului, peste aproximativ 4 ani, conform lui Agavi. Reprezentantul companiei a precizat că, în ceea ce priveşte finanţarea proiectului, BSG colaborează cu Bancpost.
Agavi a subliniat, de asemenea, că la nivel de Bucureşti, Seven Hills mai dezvoltă un ansamblu rezidenţial în zona Pantelimon, ce va aduce pe piaţă un număr de 1.000 de apartamente. BSG mai are în plan un proiect în zona Cotroceni, ce se află deocamdată doar în faza de planificare. Tot în Capitală, a precizat Agavi, compania intenţionează să dezvolte şi două cartiere de vile, în comunele Săftica şi Corbeanca, ce vor însuma 2.000 - 3.000 de vile.
Suprafaţa de teren pe care se vor desfăşura cele două cartiere însumează circa 1.500.000 mp, doar o parte din aceasta fiind achiziţionată la ora actuală.
În Ploieşti, BSG construieşte cartierul rezidenţial Central Gardens -  cu o investiţie de circa 20 milioane de euro, ansamblul va aduce pe piaţa ploieşteană un număr de 250 de apartamente.

West Park: 1.400 de apartamente pentru clasa medie, la 1.100-1.150 euro/mp

West Park Residential - singurul proiect aflat în construcţie al BSG - se desfăşoară pe un teren de 5 hectare şi o suprafaţă rezidenţială de 130.000 mp, cuprinde 19 clădiri şi un total de 1.400 de apartamente destinate clasei medii. Acestora li se adaugă 1.000 de locuri de parcare subterană, la preţul de 9 -10.000 euro, şi 400-500 de locuri de parcare supraterană, pentru 3-5.000 euro. Atât suprafeţele - ce variază între 40.000 mp şi 140.000 mp -, cât şi preţurile - de 1.100-1.150 euro/mp (fără TVA) - noilor locuinţe se pliază categoriei de public vizate de developer, a precizat Beatrice Dumitrescu, directoarea Eurisko, compania de vânzări a BSG. În ceea ce priveşte modalitatea de plată, Agavi a precizat: "Suntem flexibili, pentru ca toată lumea care nu are banii de la început să poată cumpăra un apartament".
La un an de la începerea lucrărilor la proiect, prima fază de vânzări este deja finalizată: astfel, toate cele 200 de apartamente din prima etapă de construcţie sunt deja vândute, ele urmând a fi livrate proprietarilor - români în proporţie de 65% - în august 2008. Cea de-a doua fază de construcţie presupune livrarea a încă 5 blocuri, cu un total de 500 de apartamente, ce vor fi definitivate în octombrie 2009. Oficialii companiei estimează că proiectul va avea 6-7 faze de vânzare şi 4-5 faze de construcţie, în funcţie de evoluţia pieţei.

Sursa

19 October 2007