Se construieşte tot mai puţin şi cu preţuri tot mai mari. Aşa poate fi descrisă, pe scurt, situaţia actuală din domeniul construcţiilor.

Momente grele şi în construcţiiConform Institutului Naţional de Statistică, în octombrie 2008 numărul autorizaţiilor de construire a scăzut drastic faţă de luna precedentă. Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată în sectorul clădirilor rezidenţiale, diferenţa fiind de aproape 8 procente. Astfel, în octombrie 2008 au fost eliberate aproape 5.700 de autorizaţii de construire, din care mai bine de 60% pentru zona rurală. Şi, dacă în centrul şi vestul ţării sectorul construcţiilor a crescut, în restul ţării s-au înregistrat scăderi. Cu toate acestea, numărul autorizaţiilor de construire emise în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2008 este cu circa 11% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte viitorul, el nu se arată deloc luminos pentru construcţii, sector în criza economică mondială va fi resimţită din plin. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în perioada noiembrie 2008-ianuarie 2009, în construcţii nu vor creşte decât preţurile, în condiţiile în care se va construi tot mai puţin, iar numărul angajaţilor va scădea. Situaţia va fi influenţată şi de un alt factor important: sezonalitatea.

Conform INS, în următoarele trei luni numărul comenzilor din construcţii va scădea cu 30%, iar numărul angajaţilor se va micşora cu aproximativ 20%.

Conform studiului efectuat de INS, managerii estimează în continuare o creştere a  preţurilor lucrărilor de construcţii, intensitata acesteia fiind însa mai mica faţă de estimarea din luna precedentă.

2 decembrie 2008