Criza imobiliară dă bătăi de cap şi maramureşenilor. Conform unui studiu realizat de Darian, vânzările mici au tras în jos preţurile proprietăţilor, indiferent că vorbim de apartamente vechi, noi sau de terenuri.

14421-148079-momente.jpgPe toate segmentele pieţei din zonă se înregistrează scă­deri. Ca peste tot în ţară se caută ofer­tele ieftine, sub preţul pieţei, susţin specialiştii imobiliari din zonă.

Piaţa rezidenţială

În Baia Mare, preţurile apartamen­telor vechi au cunoscut o scădere de aproximativ 4% în prima parte a anului, comparativ cu ultimul semestru din 2009, de la o medie de 635 euro/mp la 610 euro/mp suprafaţă utilă. „Cel mai mult au scăzut apartamentele cu două camere, în timp ce apartamentele cu o cameră au avut cea mai mică dinamică.", notează specialiştii Darian. Cele mai scumpe locuinţe din Baia Mare sunt cele din zona Republicii. În prima parte a anului, preţul mediu a fost de aproximativ 670 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 3% faţă de semestrul II din 2009. Cele mai mici preţuri au fost atinse în zona Gării, unde s-a observat o medie de 540 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 5% în prima jumătate a lui 2010 faţă de ultima parte a anului trecut.

Locuinţe noi

În ceea ce priveşte situaţia apartamentelor noi din Baia Mare, acestea au înregistrat o scădere de aproximativ 3% de la un semestru la altul, media pentru primul semestru al acestui an fiind de aproximativ 600 euro/mp suprafaţă utilă. Cele mai mari valori din Baia Mare au fost în zona Progresului - 22 Decembrie, media fiind de 825 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 3% faţă de sfârşitul anului trecut. La polul opus se află zona Mărăşeşti, unde media în primele şase luni ale acestui an a fost de aproximativ 490 euro/mp suprafaţă utilă, ceea ce înseamnă o scădere de circa 2% faţă de ultima jumătate a lui 2009. „Analizând în funcţie de numărul de camere, se constată că cea mai mare scădere o au apartamentele cu una şi patru camere, iar cea mai mică apartamentele cu trei camere. Un aspect important îl constituie faptul că preţurile apartamentelor noi din Baia Mare au fost în medie cu 2% mai scăzute decât cele ale apartamentelor vechi.", se mai arată în analiza de piaţă semnată Darian.

Piaţa chiriilor

Piaţa chiriilor a înregistrat scăderi de aproximativ 10%, cel mai mult scăzând apartamentele mari cu mai mult de trei camere. În centrul oraşului Baia Mare, chiria minimă pentru o gar­so­nie­ră veche a fost în prima parte a anului de 80 euro/lună, iar pentru un apartament cu două camere de 100 euro/lună. În zona Mărăşeşti-Republicii, o garsonieră nouă s-a închiriat cu 100 euro/lună, un preţ minim, în timp ce valoarea maximă a ajuns la 150 euro/lună. Pentru un apar­ta­ment cu două camere, chiria mi­nimă a fost de 120 euro, iar cea maximă de 180 euro.

Piaţa terenurilor

Trendul de scădere a terenurile din Baia Mare a continuat şi în primul semestru din anul 2010, comparativ cu semestrul pre­ce­dent pretenţiile pro­prietarilor au fost cu circa 8 procente mai mici. Cea mai mare scădere de preţ, de aproximativ 25% au cunoscut-o te­re­nu­rile cu regim mare de înăl­ţi­me situate în zonele de la periferia oraşului.

Sursa

20 October 2010