Sticla are nenumărate proprietăţi, influenţând confortul căminului, astfel că înainte de a alege un tip de sticlă este necesară o documentare amănunţită. Există diferite tipuri de sticlă, folosite în diverse tipuri de combinaţii, pentru a îndeplini cerinţele proprietarilor. Deşi unele sunt utilizate cu precădere la clădirile comerciale, există din ce în ce mai mulţi clienţi care doresc să beneficieze şi acasă de cele mai noi tehnologii.

26434-bay-window_-window-seat-e1292208143133.jpgGeamul termoizolator este un ansamblu format din cel puţin două foi de sticlă etanşate, de grosimi diferite, între care există un mediu gazos, separate de o baghetă de aluminiu. Rezultatul este popular denumit geam „termopan” (după numele firmei producătoare) şi reduce transmisia termică şi fonică. Proprietăţile acestuia diferă, în funcţie de tipul şi grosimea sticlei folosite în acest ansamblu, precum şi de gazul inert introdus între foile de sticlă.

  • Circa 40% din căldura unei locuinţe se pierde prin ferestre
  • Într-o tâmplărie, geamul reprezintă aprox 80% din spaţiul prin care se pierde căldura
  • Coeficientul de transfer termic scăzut reprezintă un confort ridicat

„Pe segmentul rezidenţial este foarte „la modă” la momentul acesta geamul tripan, un geam termopan cu trei foi de sticlă, despărţite de două baghete de aluminiu, în loc de una, în acelaşi sistem ca şi termopanul. Acesta poate fi compus din orice fel de foaie – clar, low E, tratat solar, etc. Dacă acum trei ani, tripanul era în perioada de pionierat, astăzi există numeroşi clienţi care se informează şi ştiu exact ce mix doresc pentru căminul lor”, declară Mihai Răcăşanu, manager Bon Concept.

Geamul transparent (float)

Se obţine prin topirea în cuptor, la o temperatură de 1.500 grade Celsius, a unui amestec de nisip, carbonat de sodiu, calcar şi dolomita (agent de stabilizare), într-o baie de staniu, după care este răcit treptat la temperatura ambiantă. Suprafeţele sticlei sunt perfect paralele şi netede.

Geam cu auto-curăţare

Acest tip de geam este ideal pentru suprafeţele la care este dificil de ajuns şi, deşi este folosit cu precădere la clădirile comerciale înalte, poate fi montat şi la casă. Pe exteriorul geamului, există un strat de acoperire ce utilizează puterea soarelui şi a ploii, pentru a îndepărta murdăria. Razele ultraviolete provoacă descompunerea murdăriei organice şi împiedică aderarea murdăriei minerale pe suprafaţa gemului. Mai mult, atunci când plouă, apa se prelinge pe suprafaţa geamului fără a forma picături, spălând astfel resturile de murdărie rămase. Nu este nevoie de o cantitate mare de lumină solară pentru activarea acestui strat, astfel că auto-curăţarea este eficientă şi în zilele înnorate.

„Bioclean este o sticlă clară cu o depunere specială fotocatalitică - care foloseşte acţiunea radiaţiilor UV ale luminii de zi şi a apei pentru eliminarea murdăriei acumulate pe faţa exterioară a geamului”, arată reprezentanţii Saint-Gobain Glass România.

Geamurile izolante acustic

Gemurile izolante acustic sunt ideale pentru clădirile amplasate lângă bulevardele intens circulate, lângă gări, aeroporturi sau autostrăzi. Acestea cuprind un element intercalat care acţionează ca un miez amortizor pentru a preveni transmiterea vibraţiei de la o foaie de geam la cealaltă.

„Acestea absorb şi consumă energia sonoră, facilitând rolul de barieră pentru sunet. Elementul plastic intercalat are suplimentar şi proprietăţi de siguranţă şi securitate, caracteristice geamului laminat”, explică reprezentanţii SGG România.

Geamul pentru control solar

Geamul pentru control solar are aplicat un strat microscopic pe una din feţe, strat ce reflectă căldura solară spre exterior. Astfel, în zilele de vară extrem de călduroase, se evită supraîncălzirea interioarelor. Specialiştii spun că acest tip de sticlă este ideal la acoperişurile verandelor, la sere, precum şi la suprafeţele vitrate orientate către sud, deoarece reflectă aproximativ două treimi din căldura soarelui. Deşi oprește strălucirea puternică a soarelui, permite pătrunderea luminii.

Geamul izolant termic (Low-E)

Sticla cu emisivitate scăzută îmbunătăţeşte semnificativ proprietăţile termoizolante ale geamului, reducând tranferul termic datorită stratului de acoperire metalic transparent. Proprietatea esenţială a acestui tip de sticlă este aceea că redirijează spre interior radiaţia termică, neîmpiedicând accesul luminii naturale.

„Geamul dublu izolator (cunoscut sub denumirea de termopan) poate deveni mult mai eficient dacă folosim sticlă Low-E, un tip de geam pe care s-au aplicat oxizi metalici pentru a spori proprietăţile izolatoare ale termopanului. Fereastra la care s-a folosit un geam Low-E aduce beneficii nete printr-o mai bună izolaţie termică, stratul de oxizi reţinând căldura în interior, pe timpul iernii. Astfel, costurile cu încălzirea locuinţei scad simţitor. Coeficientul de transfer termic la o fereastră termopan fără Low-E este de 2,6 W/M2K, pe când la o fereastră la care s-a folosit Low-E, UValue poate coborî până la 1,0 W/m2K”, declară reprezentanții AGC Flat Glass Romania.

Geamul securizat

Geamul de securitate călit este de până la cinci ori mai rezistent decât un geam normal. Studiile arată că o foaie de geam tratat termic cu o grosime de 8 mm poate rezista unui impact cu o bilă de oţel de 0,5 kg, aruncată de la o distanţă de doi metri.

„Există două tipuri de geam securizat şi adesea se face confuzie între ele. Cel tratat termic, într-o singură foaie, este de fapt geamul securizat. Prin procesul de securizare se induce tensiune în sticlă, astfel că se distruge mult mai greu, iar la spargere, se transformă într-o ploaie de bucăţele de sticlă. Se foloseşte în special pe clădiri înalte, pentru a evida riscul căderii unei mari bucăţi de sticlă de la mare înălţime”, explică Mihai Răcăşanu, manager Bon Concept.

Geamul stratificat se mai numeşte şi laminat, duplex sau anti-efracţie şi se realizează prin asocierea a două foi de sticlă prinse de unul sau mai multe filme din plastic. În cazul unui impact, aceste filme reţin foile de geam într-un singur loc, lipite de intercalarele din plastic. Acest tip de sticlă se foloseşte cu precădere pe segmentul clădirilor comerciale, băncile fiind obligate prin lege să aibă vitrinele din acest tip de sticlă. Însă specialiştii spun că există cerere şi din partea proprietarilor de case, în special din partea clienţilor cu buget ridicat.

 

CITEȘTE ȘI: Arhitectul, specialistul care oferă soluţii despre care nici nu îţi imaginai că există

 

21 September 2012