Stațiunea Călimănești-Căciulata treubuia să devină, încă de acum câțiva ani, un centru comercial și de turism de succes internațional. S-au investitit 11 milioane de euro în acest sens, dintre care o jumătate este nerambursabilă, dar lucrurile au rămas neschimbate. S-a construit un Centru Expozițional și de Afaceri care trebuie să concureze cu ROMEXPO București, dar primul chiriaș a apărut abia la patru ani de la inaugurare. Ar fi trebuit să se modernizeze parcurile, să se creeze noi zone de agrement, să apară noi hoteluri și pensiuni, dar toate acestea s-au întâmplat doar parțial. Aceasta este povestea a ceea ce a fost anunțat drept un proiect cu impact internațional, dar a sfârșit prin a fi un nou China Town de România.

38432-oltexpo.jpgCălimănești-Căciulata este cunoscută drept una dintre regiunile turistice care funcționează mult sub potențial. Ultimii 11 ani au fost o luptă continuă pentru a schimba această realitate într-un succes economic internațional. Încă din anul 2004, autoritățile locale au depus un dosar de finanțare în cadrul licitației naționale a programului Phare, cu scopul final de a dezvolta un Centru Expozițional care să concureze Romexpo București. Proiectul a fost aprobat, autoritățile au primit 5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pe care le-au completat cu alte 6 milioane de euro fonduri locale, iar în 2008 au început lucrările de construcție. În 2011, complexul a fost inaugurat, cu discursurile pline de optimism ale inițiatorilor proiectului.

„Trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru a asigura succesul centrului, întrucât estimăm că acesta va antrena crearea de noi locuri de muncă și o creștere cu 2% a PIB-ului județului în următorii cinci ani. Astfel, prin cel mai mare proiect public generator de venit din regiunea Sud-Vest Oltenia ne onorăm angajamentul de a face din Vâlcea un județ competitiv, mai dinamic și mai prosper”, explica atunci Ion Cîlea, președinte al Consiliului Județean Vâlcea, omul care s-a ocupat în mare parte de finanțarea proiectului.

Odată cu deschiderea centrului de expoziții, au demarat proiecte de pensiuni, hoteluri și zone de agrement

Centrul Expozițional trebuia să genereze 100 de locuri de muncă în primii doi ani de la deschidere, iar în paralel, întreaga industrie a turismului urma să fie revitalizată. Tot din fonduri europene, au fost implementate alte două proiecte. Primul dintre ele, Mirajul Oltului, cuprinde un parc acvatic și un centru de relaxare, ambele poziționate pe malul drept al râului Olt, chiar în centrul stațiunii, precum și un parc sportiv și de agrement în localitatea Jiblea, care a și fost inaugurat în urmă cu câteva luni. Totodată, se derulează și proiectul de modernizare a parcurilor din stațiunea Călimănești – Căciulata, precum și construcția de noi hoteluri și pensiuni de patru și cinci stele, care să acomodeze turiștii în cele mai bune condiții, mai ales că erau așteptați invitați de onoare. Autoritățile locale anunțau la momentul respectiv că foarte multe organizații din țară și străinătate, Camere de Comerț, Asociații ale Oamenilor de Afaceri și agenți economici, s-au arătat interesați de serviciile oferite de Centrul de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia. Centrul de Afaceri ar fi trebuit să susțină agricultura ecologică, motiv pentru care s-au purtat discuții cu producătorii din domeniu.

Am putea valorifica exact potențialul agricol al județului și al Olteniei și mă refer aici la dezvoltarea unui complex de promovare a agriculturii și alimentației pe bază de produse ecologice. România se poate lăuda cu acest lucru, de aceea nu trebuie noi să mai inventăm roata în alte domenii, dar măcar în domeniile în care noi am inventat-o trebuie să știm să o promovăm", declarat prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu.

Centrul de Expoziții a găsit chiriași chiar înainte de a fi penalizat pentru lipsă de activitate

Între timp însă, planurile s-au schimbat iar Centrul de Expoziții s-a transformat într-un fel de China Town. Alți clienți nu au fost interesați de contractarea spațiilor expoziționale, iar autoritățile locale riscau returnarea investiției sau o corecție financiară, dacă nu se concretiza nimic până în 2016. Astfel, primul spațiu s-a închiriat la patru ani de la inaugurare, iar planurile administratorilor s-au schimbat în consecință: Centrul de Expoziții din Călimănești urmează să devină un hub important pentru tranzitul de mărfuri

Ideea noastră este de a fi o punte între Europa, Far East - China, Hong Kong, Coreea de Sud, India - și Middle East - Qatar, Arabia Saudită, Dubai. Zona de transfer a mărfurilor s0e face doar prin partea de vest a continentului european, după care vine, pe cale rutieră, prin zona Europei Centrale și de Est. Noi am dori să facem aici un hub pentru mărfurile care vin din Far East și Middle East cu un punct de redistribuire către Europa Centrală și de Est. În același timp va funcționa și ca o expoziție cu vânzare pentru toți partenerii noștri din zona Far East și Middle East și care va genera un lucru foarte important din punctul nostru de vedere, foarte multe locuri de muncă, nu neapărat de înaltă calificare, dar vor fi multe", a explicat Adrian Ursescu, reprezentantul NBC Media Bazzar Corporation SRL, compania care a închiriat spațiile.

Centrul de Congrese și Expoziții OLTEXPO din Călimănești se întinde pe o suprafață de peste cinci hectare, sub forma a cinci pavilioane dispuse în imediata vecinătate a DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu. Până la momentul acestei târzii închirieri a spațiului, în cadrul centrului s-au desfășurat câteva seminarii și evenimente tematice.

CITEȘTE ȘI:

12 October 2015