ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Mobilier regal cu maximum 2.500 de euro
  

Revista CAPITAL - 14.01.2004

             Magazinele de mobila stil ofera numai piese unicat, lucrate manual

            Un pat ca cel al Regelui Soare sau un salon in stilul epocii victoriene reprezinta nu numai o dovada a bunului-gust, dar si o investitie pentru viitor. Iar preturile nu sunt exagerat de mari. Mobilierul Art Deco, Art Nouveau si cel stil vienez existent in Castelul Peles au fost un bun model pentru clasa de mijloc romaneasca din perioada interbelica. Puterea financiara mai redusa a burgheziei fata de cea a regilor nu a permis insa achizitionarea de piese autentice.

    Stilul artistic a fost totusi adoptat prin importurile de mobilier stil, chiar anticizat, inca din acea perioada. La doisprezece ani dupa rasturnarea regimului comunist, gustul romanilor pentru mobila stil a inceput sa revina. Anticariatele si casele de licitatii au insa piese prea putine si prea scumpe pentru cererea in formare. Drept care s-a recurs din nou la mobilierul stil realizat in epoca actuala, dar patinat, prin procedee specifice, cu parfumul "de vechi". Chiar daca exista in Romania doua-trei fabrici care au incercat sa atace si acest segment al mobilei stil din epoca renascentista si de dupa, de cel mai mare succes pe piata par sa se bucure piesele de import, asa-numita mobila stil, "mobilier de accent".

   2003 a fost anul lansarii pe piata a firmelor care importa si comercializeaza astfel de piese unicat, piese care copiaza fidel mobilierul din vremea Regelui Soare sau cel din saloanele de lux ale Mariei Antoaneta si concureaza cu succes piesele vechi, autentice, care se regasesc in casele de licitatii si anticariate. De exemplu, la Casa de Licitatii Alis, o comoda Boulle a avut pret de pornire la licitatie de 5.000 de euro. Veche de peste o suta de ani, comoda care necesita reconditionare isi gaseste insa o replica fidela in magazinul de desfacere al firmei Nora International Promotion LTD, la un pret de 925 de dolari, inclusiv TVA. Chiar daca nu are valoarea acumulata in timp a originalului, mobila stil are finisaj anticizat, bronzul folosit la decoratiuni este patinat, iar materia bruta este intotdeauna lemn masiv si esente rare. Intarsiile sunt de obicei din esente tropicale, iar in cazul pieselor de mobilier pictat, peisajele de pe lemn sunt identice cu cele de pe mobilierul din vechile castele din Europa de Vest.

           O masa de pocher olandeza poate fi achizitionata la pretul de 490 de dolari, un secr