Multiple Listing Service este de departe cea mai cunoscută bază de date disponibilă brokerilor imobiliari din numeroase state ale lumii. MLS, aşa cum este numit pe scurt sistemul, a luat naştere în anii '60 în Statele Unite ale Americii, iar scopul său primar este aceşa de a permite agenţilor imobiliari să identifice cu uşurinţă şi rapiditate proprietăţi potrivite nevoilor clienţilor lor.

MLS este cel mai răspândit sistem de listare a ofertelor imobiliare din lumeSistemul listărilor multiple sau mai pe scurt MLS este cea mai renumită bază de date funcţională în domeniul imobiliar. Ea permite afişarea cu promptitudine a tuturor proprietăţilor înregistrate ce corespund anumitor criterii de căutare, spre exemplu locaţie, preţ sau facilitaţi. (vezi VIDEO)

Un serviciu de listare a proprietăţilor poate fi deţinut de către o agenţie imobiliară sau de o asociaţie naţională dintr-un judeţ sau regiune. Amploarea pe care MLS-ul a luat-o în timp a făcut ca apartenenţa la sistem să devină aproape o condiţie esenţială. Totuşi accesul este limitat brokerilor ori agenţiilor care au primit acreditarea de la stat sau sunt membri ai unor consilii directoare ai unei asociaţii imobiliare sau de comerţ.

Chiar şi în aceste condiţii, MLS a devenit mai permisiv odată cu trecerea anilor, forţat fiind de avansul tehnologic.
Extrem de răspândit în Statele Unite ale Americii şi în Canada, serviciul listărilor multiple se extinde în diferite forme şi în alte ţări ale lumii.
Pe continentul american sistemul combină atât proprietăţile deţinute de brokerii din Asociaţia Naţională a Imobiliarilor din SUA, cât şi pe cele ale membrilor Asociaţiei Imobiliare Canadiene.

În America de Nord, sistemele de tip MLS sunt deţinute de societăţi private, iar regulile sunt stabilite de organisme care nu au nicio legătură cu entităţi federale, de stat sau de supraveghere. Indiferent de regiunea pe care o acoperă, serviciu de listări multiple trebuie să respecte reglementările impuse de Asociaţia Naţională. În Statele Unite, MLS-ul are cea mai mare acoperire în Washington, California, Illinois şi Florida.

În Canada, serviciul de listare multiplă permite cooperarea celor mai bine de 82 de mii de membri ai Asociaţiei Imobiliare Naţionale, dar şi vizualizarea de către clienţi a proprietăţilor listate. Totuşi, pentru aceştia din urmă informaţiile sunt limitate, ei fiind îndrumaţi către agentul care vinde imobilul.

Sistemul listărilor multiple datează din anii 1960, când majoritatea brokerilor reprezenta vânzătorul. Analiştii din domeniu estimează că pe măsură ce tehnologia va avansa, iar accesul la internet va fi mai facil, tranzacţiile imobiliare s-ar putea face direct între proprietar şi cumpărător, fără a mai fi nevoie de serviciile unui agent.

Sursa

20 January 2009