Mişu Negriţoiu, directorul ING Bank România, apreciază că ieftinirea creditelor în lei ar trebui să fie inerentă. Nu acelaşi lucru îl poate spune specialistul bancar şi despre creditele în euro, care sunt supuse puternic condiţiilor externe, iar acest lucru înseamnă că ieftinirea nu este plauzibilă, în această perioadă.

21828-raport_dtz.jpgIeftinirea creditelor în lei nu este tocmai la îndemâna băncilor, dar aceasta este direcţia pe care acestea vor şi ar trebui să o apuce, în actualul context economic. Chiar dacă resursele, în general, devin tot mai scumpe.

„Creditele în lei ar trebui să se ieftinească, deşi costul banilor creşte. Eu nu văd o legătură aşa directă că a dat BNR dobânda în jos cu dobânzile din piaţă. Face sens la Federal Reserve şi Banca Centrală Europeană, pentru că pieţele funcţionează şi semnalul este imediat. Pieţele s-au zbătut în România, ba o dobândă mai joasă, ba una mai sus, şi dobânda BNR rămânea constantă. Trebuie să ne uităm la probleme dincolo de scăderea dobânzii BNR. Resursele sunt puse sub presiune, banii devin mai scumpi, nevoile de capital devin mai mari, băncile au nevoie de capitalizare (...) Creditele în lei se vor ieftini, trebuie să se ieftinească, dar creditele în euro nu se vor ieftini, pentru că reducerea BCE nu se transferă automat în toate ţările, ci în ţările de euro, şi nici acolo în toate", a declarat la ProTV Mişu Negriţoiu.

Negriţoiu: „Băncile vor fi forţate să îşi reducă activitatea, măcar temporar"

Oficialul ING a arătat că leii vor fi probabil mai ieftini şi pentru că sunt mai mulţi lei în România decât valută şi de fapt nu reprezintă moneda utilizată, de regulă, la capitalizare. Această perspectivă nu bucură însă prea mult băncile. Multe dintre ele trăiesc cu presiunea permanentă a costurilor. Negriţoiu se aşteaptă ca o serie de bănci să-şi mai reducă din activitate, cel puţin într-o primă fază, pentru că vor fi forţate s-o facă.

Băncile nu vor avea de ales să-şi reducă expunerea pe România, că nu pot să funcţioneze. Eu cred că expunerea nu se va modifica radical, pentru că nimeni nu-şi permite să se retragă dintr-o economie. Este un portofoliu care, funcţionează sau nu funcţionează o bancă, el rămâne cumva. Nu cred că se ajunge la 10%. Cine reduce expunerea actuală poate să şi crească eventual şi putem vorbi de un portofoliu care rămâne constant sau puţin sub nivelul actual", a completat Negriţoiu.

Cum va evolua leul în următoarea perioadă?

În privinţa cursului de schimb, Mişu Negriţoiu crede că leul va câştiga teren anul viitor.

N-am fost şi nu sunt un critic al unui curs, ci al politicii de curs care trebuie să reflecte evoluţiile pieţei şi să nu fie administrat aşa de mult. Cursul nu cred că este problema noastră acuma, cred că este un curs de echilibru. La 4,3 lei-euro se duce spre 4,4. Am văzut în ziare că cineva şi-a luat în calcul pentru buget 5 lei/euro. Cred că e exagerat. Nu merge aşa de sus. Problema cursului este că nu este suficient de transparent mecanismul prin care se formează cursul şi nu reflectă mişcările de piaţă şi nu este predictibil, cum, din păcate, nici dobânda nu este prea predictibilă. Este o problemă de funcţionare a pieţelor şi de transparenţă, nu de nivel, că e mic sau că e mare", a mai spus Negriţoiu.

CITEŞTE ŞI BNR a decis: creditele ipotecare în euro nu se vor scumpi. În schimb, se ieftinesc cele în lei.


7 November 2011