Investitorii oportunişti caută ocazii pe piaţa imobiliară profitând de yield-urile mari şi datoriile în creştere ale companiilor ce activează în acest sector.Construcţiile şi imobiliarele rămân şi anul acesta cele mai vânate oportunităţi de către vânătorii de chilipiruri, potrivit studiului Debtwire al grupurilor financiare Cadwalader, Wickersham & Taft, FTI Consulting şi Rothschild.

sursa:capital.roDupă ce anul trecut investitorii se luptau să-şi echilibreze situaţia financiară dată peste cap de devalorizarea masivă a deţinerilor financiare şi imobiliare, în 2010, cei care au supravieţuit urmăresc cu atenţie piaţa în căutarea activelor ce poartă trista (pentru proprietari) etichetă de „distressed asset".

Circa 56% din cei 100 de directori de fonduri de hedging chestionaţi indicau drept principale oportunităţi afacerile din construcţii şi imobiliare, următoarele din listă fiind companiile de media.

Investitorii de criză preferă firmele cu datorii securizate de garanţii, care au avantajul de a fi recuperate rapid în cazul lichidării, dar în urma creşterii yield-urilor, şi active imobiliare care pot aduce venituri constante.

„În funcţie de apetitul de risc al investitorilor, aceştia pot opta pentru achiziţia de distressed assets - cu condiţia ca aceste active să aibă potenţial - sau pentru activele sănătoase din punct de vedere financiar ale unor societăţi cu dificultăţi", spune avocatul Sabin Volciuc-Ionescu, senior associate în cadrul casei de avocatură DLA Piper.

Rezultatul deciziilor proaste din trecut

Există însă „distressed assets" în România, afectate de probleme temporare, sau doar afaceri care au fost prost gândite? „Nu cred că putem vorbi de distressed assets pe piaţa românească. Dacă, de exemplu, o bancă a finanţat cu 60 de euro/mp cumpărarea unui teren care valoreaza 10 euro/mp, asta e o afacere proastă şi nu un proiect afectat de probleme financiare", susţine avocatul Gabriel Biriş.

Pe de altă parte, piaţa nu este lipsită de oportunităţi din acest punct de vedere. Mulţi dezvoltatori şi-au văzut cash flow-ul diminuat din cauza imposibilităţii chiriaşilor de a-şi plăti chiriile sau a cererilor de renegociere a chiriilor. Astfel, ratele aferente creditelor obţinute în vederea dezvoltării sau refinanţării unor proiecte au devenit tot mai greu de plătit, efectul fiind restructurarea a circa 10% din portofoliul de credite al băncilor.

Investitorii chestionaţi în studiul Debtwire cred că vârful restructurărilor pe piaţa europeană va fi atins la mijlocul acestui an. „Proprietăţile de tip distressed sunt, anul acesta, în vizorul investitorilor oportunişti pentru două tipuri de finanţări.

Este vorba despre o lichidizare pe termen scurt de tip „mezzanine finance", care urmăreşte dublarea sumei investite în termen de trei ani, sau o infuzie de capital, ce presupune implicarea fondului în management, dar care urmăreşte acelaşi tip de randament, într-un termen de până la patru ani", spune Cristian Ustinescu, investments director la consultantul imobiliar DTZ Echinox.

Chiar dacă investitorii oportunişti europeni mizează pe un vârf al restructurării de credite la mijlocul acestui an, consultanţii financiari autohtoni anticipează o înrăutăţire rapidă a situaţiei şi agravarea diferendelor financiare dintre debitori şi creditori, de aici devenind posibilă înmulţirea executărilor silite ale companiilor rău-platnice.


 


 

Sursa

15 February 2010